Portugalski profesor tvrdi da liječnicima omražena namirnica dobro djeluje na mozak

Foto: Pexels

NIJE tajna da arome uzbuđuju receptore i mogu utjecati na naše raspoloženje. Međutim, rijetki bi to rekli za slaninu, namirnicu koja je već neko vrijeme na popisu hrane koju treba izbjegavati. Naime, slanina spada u prerađeno i crveno meso koje se povezuje s većom pojavnošću i smrtnošću od kardiovaskularnih bolesti te pretilosti.

Profesor Hugo Alexandre Ferreira sa Sveučilišta u Lisabonu ističe da pržena slanina nije samo ukusna, već je i korisna za rad mozga.

"Senzorni i nutritivni elementi slanine mogu igrati ulogu u poboljšanju kognitivnih funkcija kada su uključeni u uravnoteženu prehranu", objavio je.

Drugim riječima, prema Ferreiri, slanina ne poboljšava samo raspoloženje, već također može poboljšati kognitivnu funkciju.

"I mirisi nekih drugih proizvoda mogu djelovati slično. Pokazalo se da mediteranska prehrana, bogata prirodnim masnoćama, dovodi do poboljšane obrade informacija u mozgu", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.