Pet namirnica s više omega-3 masnih kiselina od lososa, prema dijetetičarima

Foto: Shutterstock

Omega-3 masne kiseline važne su za rad srca i smanjenje upala. Iako se najčešće povezuju s lososom koji u porciji od 85 grama sadrži 1,24 grama DHA (vrsta omega-3 masnih kiselina) i 0,59 grama EPA (druga vrsta omega-3 masnih kiselina), postoje i druge praktične i dugotrajne namirnice koje mogu osigurati dovoljno ovih esencijalnih masti. Dijetetičarka Jillian Kubala istaknula je neke opcije koje se lako mogu čuvati u smočnici i koje mogu biti odlična alternativa lososu.

Ulje jetre bakalara

Jedna žlica ulja jetre bakalara sadrži više DHA (1,5 grama) i EPA (0,938 grama) nego porcija lososa, a istraživanja pokazuju da redovito konzumiranje može smanjiti upalne markere poput C-reaktivnog proteina i razinu kolesterola. "Osim omega-3 kiselina, ovo ulje je izvor vitamina A i D, važnih za imunitet, vid, kognitivne funkcije, kosti i mišiće", navodi Kubala za Health. Dostupno je u tekućem obliku ili kapsulama, a doziranje je najbolje uskladiti s liječnikom.

Sardine

Porcija sardina od 85 grama sadrži 0,74 grama DHA i 0,45 grama EPA, što ih čini usporedivima s lososom, a redovitom konzumacijom mnogi mogu izbjeći potrebu za dodacima prehrani. "Uz omega-3 kiseline, sardine su izvor proteina, kalcija, željeza i cinka, a imaju i nižu razinu žive", naglašava nutricionistica Steph Greunke. "Manje ribe kraće žive i akumuliraju manje žive. Konzervirane sardine praktične su i lako se dodaju salatama, sendvičima ili grickalicama."

Inćuni

Porcija od 85 grama inćuna sadrži 1,09 grama DHA i 0,648 grama EPA, a bogati su i kalcijem, željezom, selenom i jodom. Greunke ističe da jod iz inćuna podržava rad štitnjače, koja regulira metabolizam, energiju i temperaturu tijela. Inćuni su fleksibilna namirnica koja se može dodati tjestenini, salatama, jesti iz konzerve ili na kruhu, a preporučuje se birati divlje ili održivo uzgojene sorte.

Kavijar

Dvije žlice kavijara osiguravaju 1,2 grama DHA i 0,88 grama EPA, što je više nego porcija lososa. "Osim omega-3 kiselina, bogat je vitaminom B12, važnim za neurološke funkcije i stvaranje crvenih krvnih stanica, te kolinom koji podržava razvoj mozga i funkciju neurotransmitera", kaže Kubala. Najčešće se poslužuje na krekerima, blinima ili na platama sa sirevima.

Chia sjemenke

Porcija od oko 30 grama chia sjemenki sadrži 5,06 grama ALA, a uz to su bogate vlaknima, magnezijem, selenom i cinkom. Vlakna podupiru zdravlje probavnog sustava i rast korisnih bakterija, dok magnezij pomaže regulirati šećer u krvi i krvni tlak. Chia sjemenke lako se dodaju zobenoj kaši, jogurtu, tijestu ili se koriste za pripremu chia pudinga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.