Pet najzdravijih vrsta riže i jedna sjajna alternativa

Foto: Pexels

Tim sa Sveučilišta Yonsei u Južnoj Koreji nedavno je stvorio "mesnatu" rižu obogaćenu proteinima. Zrna te riže prožeta su laboratorijski uzgojenim goveđim mišićima i masnim stanicama za koje se tvrdi da su ekološki prihvatljiviji izvor proteina.

Riža prožeta mesom ne zvuči osobito ukusno, ali znanstvenici tvrde da sadrži osam posto više proteina od obične riže i ima mnogo manji ugljični otisak od govedine. Ako ovakva riža i dalje nije nešto što biste isprobali, popisali smo pet najzdravijih vrsta riže koje se mogu pronaći na tržištu i jednu odličnu alternativu.

Bijela riža

Sto grama kuhane bijele riže sadrži:

130 kalorija
0.4 grama vlakana
2.7 grama proteina
GI (glikemijski indeks) 70

Ako pazite na tjelesnu težinu i šećer u krvi, ovoj biste žitarici možda trebali posvetiti više pažnje. Bijela riža je najrafiniranija sorta, što znači da je sloj mekinja bogat vlaknima, a hranjiva klica je uklonjena. Ono što ostaje je endosperm koji se sastoji od škrobnih ugljikohidrata, što znači da bijela riža ima viši GI (glikemijski indeks) od manje rafiniranih sorti. Bijela riža kratkog zrna ima GI 70, dok je on u verzijama poput basmati riže oko 60.

Smeđa riža

Sto grama kuhane smeđe riže sadrži:

  • 123 kalorija
  • 1.6 grama vlakana
  • 2.7 grama proteina
  • GI (glikemijski indeks) 50

Smeđa riža je cjelovito zrno, što znači da zadržava sloj mekinja i klice, pa je sadržaj vlakana veći. Također, sadrži više minerala, poput mangana, selena i magnezija, od bijele riže. Iako je smeđa riža također bogata ugljikohidratima, njezin glikemijski indeks iznosi 50.

Crna riža

Sto grama kuhane crne riže sadrži:

  • 142 kalorije
  • 1.4 grama vlakana
  • 3.3 grama proteina
  • GI (glikemijski indeks) 35

Crna riža ima najniži glikemijski indeks od svih sorti te je puna antioksidansa antocijana, biljnih spojeva koji su odgovorni za njezinu boju. Antioksidansi štite stanice od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom, koji je povezan s mnogim kroničnim stanjima, poput bolesti srca, određenih vrsta raka i kognitivnog pada.

Crvena riža

Sto grama kuhane crvene riže sadrži:

  • 189 kalorija
  • 2.9 grama vlakana
  • 4.6 grama proteina
  • GI (glikemijski indeks) 55

Iako crvena riža ima nešto viši glikemijski indeks od crne riže, može se pohvaliti impresivnim udjelom antioksidansa, uključujući apigenin, miricetin i kvercetin. Potonji je moćan protuupalni lijek za koji su studije pokazale da može pomoći u smanjenju simptoma upalnih stanja, kao što je reumatoidni artritis. Crvena riža je, također, vrlo bogata proteinima i vlaknima.

Divlja riža

Sto grama kuhane divlje riže sadrži:

  • 101 kaloriju
  • 2 grama vlakana
  • 4 grama proteina
  • GI (glikemijski indeks) 45

Divlja riža tehnički uopće nije riža, već vrsta vodene trave iz Sjeverne Amerike koja se zove Zizania. Kao takva, ima malo drugačiju teksturu koja se lakše žvače i ima manje kalorija od svog azijskog pandana. Također je 'kompletan' protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina potrebnih tijelu, dok 'pravoj' riži nedostaje aminokiselina lizin, pa ju je najbolje kombinirati s drugom biljnom hranom, poput graha.

Kvinoja

Sto grama kuhane kvinoje sadrži:

  • 149 kalorija
  • 2.8 grama vlakana
  • 4.8 grama proteina
  • GI (glikemijski indeks) 53

Kvinoja nije riža, ali je izvrsna alternativa cjelovitim žitaricama. Poput divlje riže, kvinoja je potpuni protein i sadrži više proteina ukupno nego obična riža. Prava je blagodat za one koji slijede biljnu prehranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.