AKO pitate alergičare, ovo doba godine je rezervirano za svrbež očiju, stalno kihanje i začepljenost nosa. Početak je sezone alergija - a za neke ljude to jednostavno nije zabavno.
Ako patite od sezonskih alergija, možda ćete primijetiti da određeni obroci ili međuobroci pogoršavaju vaše simptome. To se naziva oralni alergijski sindrom (OAS), objašnjava za Livestrong dr. Clifford Bassett, osnivač i medicinski direktor tvrtke Allergy & Asthma Care iz New Yorka i autor knjige The New Allergy Solution.
"OAS opisuje alergijske reakcije koje se obično javljaju nakon gutanja određenog nekuhanog voća, orašastih plodova, povrća ili začina kod osoba osjetljivih na pelud", kaže on.
Iako to nije prava alergija na hranu, to je jedan od načina na koji se može pojaviti alergija na pelud, a može se pojaviti i ako ste alergični na pelud s drveća, trave ili korova, kaže. To je kružna reakcija koja se javlja između alergena u peludi i hrani, prema Američkom koledžu za alergiju, astmu i imunologiju (ACAAI). Vašem imunološkom sustavu pelud i proteini u ovoj hrani izgledaju slično, pa vaše tijelo pokreće reakciju protiv njih.
U roku od 10 minuta nakon što pojedete određenu hranu, mogli biste primijetiti blagi svrbež ili trnce u ustima, usnama ili grlu, kaže dr. Bassett. Probavni proces neutralizira te alergene, kaže, pa simptomi brzo nestaju. Za mali postotak ljudi ove reakcije mogu biti ozbiljnije.
"OAS se češće opaža kod ljudi koji su alergični na pelud breze, čak i više nego kod onih koji su osjetljivi na pelud trave", kaže dr. Bassett.
Hrana koju treba izbjegavati kod alergije na pelud breze
Sezona peludi drveća započinje s početkom proljeća i traje do svibnja, prema klinici Cleveland. ACAAI kaže da će ljudi koji imaju alergije na pelud breze vjerojatno osjetiti pogoršanje simptoma ako jedu:
Jabuke
Bademe
Mrkvu
Celer
Trešnje
Lješnjake
Kivi
Breskve
Kruške
Šljive
Hrana koju treba izbjegavati kod alergije na pelud trave
Pelud trave obično je u zraku krajem proljeća i ljeta, prema ACAAI-u. Ako imate alergije na pelud trave, možda ćete primijetiti pojačanu reakciju prilikom konzumacije:
Celera
Dinje
Naranče
Breskve
Rajčica
Hrana koju treba izbjegavati kod alergije na pelud ambrozije:
Banane
Dinje
Krastavci
Lubenica
Krumpir
Tikvice
Sjemenke suncokreta