Ovo nemojte raditi ako želite zaštititi sluh kako starite, upozorava audiolog

Foto: Pexels

Kako stare, mnogi ljudi sve slabije čuju, a zaštita sluha je vrlo važna jer ona zapravo štiti i zdravlje mozga. U časopisu Lancet objavljeno je da je gubitak sluha vodeći promjenjivi faktor rizika za kognitivni pad. Zato audiolozi upozoravaju da jednu stvar nikako ne bismo smjeli raditi.

"Izlaganje glasnoj buci bez zaštite nešto je što uvijek treba izbjegavati. Glasna buka nas ugrožava više nego što mislimo", kaže audiolog Joey Remnyi te ističe da na sluh ne utječu samo koncerti, vatrometi i glasni strojevi, već i glasne zabave.

"Što je glasnija buka, to je veća šansa za oštećenje stanica unutarnjeg uha, a što je duže vrijeme izloženosti, to je veći rizik od trajnog gubitka sluha", pojasnio je.

Druga najgora stvar koju možemo učiniti za sluh jest guranje štapića u uši. 

"Štapićima zapravo guramo cerumen dublje u ušni kanal. To može uzrokovati nakupljanje cerumena, čije uklanjanje ponekad može biti bolno. Također, štapićima možemo probušiti bubnjić ako ga gurnemo preduboko u uho, što može dovesti do dugotrajnih problema sa sluhom", upozorava audiolog.

Gubitak sluha ponekad je privremen i prirodno će se vratiti unutar 48 sati, ali senzorineuralni gubitak sluha ne može se poništiti. Jednom kada se ošteti unutarnje uho, to je trajno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.