PILETINA je jedna od omiljenih vrsta mesa jer ju se može pripremati na različite načine. Međutim, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorava da bi određeni načini pripreme piletine mogli biti opasni po zdravlje, a čak i dovesti do trovanja. Kako donosi Best Life, salmonela je uzrok najvećeg broja bolesti koje se prenose hranom, a upravo je piletina ta koja često može biti kontaminirana ovom bakterijom što je čini glavnim izvorom bolesti, napominje CDC.
U prosječnoj trgovini mješovitom robom, čak jedan od 25 pakiranja piletine zaražen je salmonelom, pokazuje izvješće američke Uprave za hranu i lijekove.
Stručnjaci upozoravaju da je jedan način pripreme piletine posebno opasan jer može uzrokovati trovanje salmonelom, a radi se o punjenju i pohanju. Naime, kako objašnjavaju, punjenje i pohanje piletine problematično je jer često ne možemo sa sigurnošću znati jesmo li piletinu dovoljno ispekli ili je ostala sirova.
''U slučaju da pojedete zaraženu piletinu koja nije dovoljno kuhana, može doći do ozbiljnog trovanja hranom'', navodi CDC koji dodaje kako su upravo punjeni i pohani komadi piletine često djelomično kuhani, ali to je nemoguće vidjeti.
''Sirova piletina, uključujući smrznute punjene pileće proizvode (cordon bleu), mora se kuhati tako da njezina unutarnja temperatura dosegne 70°C kako bi se ubile bakterije koje se prenose hranom'', objašnjava Kelly Johnson-Arbor, medicinska toksikologinja i direktorica Nacionalnog centra za otrove. Ako ispadne da piletina nije kuhana na toj temperaturi, moglo bi doći do trovanja koje nije nimalo bezazleno.