Ovo je najispravniji način za čišćenje ušnog voska, tvrdi otorinolaringolog

Foto: Shutterstock

ALATI za uklanjanje ušnog voska datiraju tisućama godina u prošlost, a neki su otkriveni u drevnim rimskim i vikinškim arheološkim nalazištima. Ljudi su ga se oduvijek nastojali riješiti, ali kad bismo mogli pucnuti prstima i poželjeti da zauvijek nestane, život bez ušnog voska ne bi bio tako lijep kako možda zamišljamo.

Ušni kanal je obložen stanicama kože, kao i raznim žlijezdama koje ispuštaju razne tvari u njega

Ušni vosak se proizvodi u ušnom kanalu i radi se o mješavini stanica kože, znoja i tjelesnih masnoća, kao i čestica prašine iz okoline. Te se supstance pomalo skupljaju i tvore male, a ponekad i malo veće kuglice zlatno-smeđe boje.

Struktura ušnog voska može biti različita. Suha, žuta, smeđa ili crna, ovisi o više faktora. Znanstvenici su otkrili gen koji određuje izgled ušnog voska svake osobe. Iako ne primjećujete pozitivne strane te neprivlačne pojave, ušni vosak zapravo igra neke važne uloge, kako objašnjava otorinolaringolog Henry Ou za Men's Health.

Pomaže u održavanju kože u uhu zdravom i vlažnom, a liječnici smatraju da može zaštititi ušni kanal od infekcija

Da nema ušnog voska, uši bi nas svrbjele i bile bi suhe, što bi nas dovelo do stalnog češanja i čestog dobivanja infekcija putem ušnog kanala.

Nakupljanje ušnog voska tjera nas na čišćenje i to je stvar svakodnevnih higijenskih navika kojih se većina ljudi obično pridržava. Ipak, moguće je i da čišćenjem polagano gurate dio ušnog voska unutra, što može dovesti do začepljivanja ušnog kanala.

Koji je najbolji način da ga uklonite?

Vjerovali ili ne, sam ušni kanal prirodno izbacuje ušni vosak iz uha. Kako se koža obnavlja u ušnom kanalu, ona tvori prirodnu pokretnu traku za ušni vosak. Dakle, taj sadržaj bi trebao polagano izlaziti na vanjsku stranu ušnog kanala, onu koja je vidljiva oku, a potom biste ga trebali čistiti običnom vodom, idealno za vrijeme tuširanja, te posušiti čistim ubrusom ili ručnikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.