Ovo je najbolje vrijeme za trening snage, a mnogi Hrvati si ga tada ne mogu priuštiti

Foto: 123rf

NISU sve vježbe najbolje ako se rade ujutro ili navečer.

Svjesni smo da su sport i znanost usko povezani, jer nam znanost omogućuje bolje shvatiti kako naše tijelo funkcionira te kako je najbolje od sporta dobiti rezultate kojima stremimo.

Znamo i sami, tu ima jako puno faktora koje moramo zadovoljiti da bi rezultati doista bili maksimalno dobri.

Većina vjerojatno već zna osnove kao što je zdrava hrana koja nam daje najbolje gorivo, znamo da postoji puno različitih vrsti vježbi za različite ciljeve i rezultate, a znamo i da je, kad je o vježbanju riječ, tajming također jako važan.

No, dok obično čitamo da su jutarnji treninzi najbolji ako želite ubrzati metabolizam, sad znamo i to da jutro baš nije idealno doba za intenzivne vježbe snage, odnosno sad znamo da postoji doba dana u kojem će intenzivan trening snage najbolje "leći".

A to je od 14 i 30 do 16 i 30.

Što o tome kaže znanost?

Nedavno australsko istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Neuroscience otkrilo je da kod mnogih ljudi možda aktivnost počinje blago opadati negdje oko pola tri popodne, pred kraj radnog vremena, zbog čega se u tom razdoblju dana ne savjetuje donošenje velikih poslovnih i financijskih odluka. Znanost kaže da ljudima tada pada koncentracija i pozornost, zbog čega bi u tom periodu bilo dobro prekinuti misaoni trening tj. posao i baciti se na fizičke aktivnosti kako bi mozak od vježbe dobio više kisika i bio spremniji nastaviti s poslom i donošenjem važnih odluka.


"Zato bi bilo dobro taj period dana, ako je ikako moguće, rezervirati za trening i to ne bilo kakav, već trening snage", naglasio je dr. sc. Jamie Byrne, glavni istraživač i profesor kliničke psihologije na Swinburne University of Technology iz Melbournea.

Što o tome kaže struka?

"Ovo nije beznačajan savjet jer se tjelesna temperatura i razina hormona u tom periodu dana povećavaju, što je jako prikladno baš za one koji tada žele raditi intenzivne vježbe", kaže Matt Berenc, ravnatelj za edukaciju pri Equinox Fitness Training Institutu te dodaje da je u rano poslijepodne tjelesna temperatura najviša, zbog čega omogućuje pravilnije kontrakcije mišića i bolju isporuku "goriva" u mišiće, čime oni bolje podnose veće aktivnosti. "Osim toga", kaže on, "vježbanje u ranim poslijepodnevnim satima može vam pomoći bolje iskoristiti veću aktivaciju i koordinaciju živčanog sustava."



Zbog svega toga i struka i znanost suglasni su da bi trening snage doista bilo najbolje raditi u periodu od 14.30 do 16.30, ako si možete tako namjestiti raspored, jer tako ne samo da ćete pomoći mozgu da se odmori i potom opet ubaci u najvišu brzinu, nego ćete i svojim mišićima omogućiti da rade najbolje što mogu.

Ako ne možete, nije problem, ali znajte da ćete se prije jutarnjeg ili večernjeg treninga morati malo više zagrijavati kako biste dosegli istu tjelesnu temperaturu kao kad bi vježbali u spomenutom dobu dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.