PIJETE toplu vodu s limunom ili jabučni ocat? Prema stomatologinji Angie Lang, te "zdrave" navike možda vam više štete nego koriste.
U svijetu wellnessa smatra se da jabučni ocat pomaže zdravlju, a kombucha čaj je tajna zdravog probavnog sustava. Iako možda takvi napici koriste vašem tijelu, vaši zubi bi mogli platiti cijenu.
Naime, Lang kaže da određena pića koja se smatraju zdravima mogu uzrokovati puno problema, od osjetljivih desni do erozije zuba.
"Neke stvari koje pijete su štetnije od lizalica. Razlog je kiselost mnogih pića koja otapa zubnu caklinu", pojasnila je.
Iako svi koji vode računa o liniji vode računa i o konzumaciji slatkih pića jer su svjesni da sadrže puno šećera, on se može pronaći i u prirodnim sokovima i vodi s dodatkom vitamina.
"Pića sa šećerom mogu sadržavati više šećera nego paket bombona. Razlika je u tome što mozak ne doživljava kalorije iz tekućine isto kao iz krute hrane", dodala je Lang pa savjetovala s kojim pićima trebate biti na oprezu.
Topla voda s limunom
Godinama slušamo da je čaša tople vode s limunom izvrsna za početak dana, ali ovaj takozvani eliksir zdravlja polako jede vaše zube.
"Voda s limunom sadrži limunsku kiselinu koja rastvara zubnu caklinu i meko tkivo ispod nje", kaže Lang i savjetuje da umjesto tople koristite hladnu vodu i popijete je odmah, a ne pijuckate.
"Možete koristiti slamku ili odmah poslije usta isprati običnom vodom", savjetovala je.
Jabučni ocat
Jabučni ocat pomaže kod puno stvari, ali zubima škodi.
"Ako ga redovito ispijate, vaši zubi će požutjeti, stanjiti se i lakše će pucati zbog kiseline koja je prejaka za zube", smatra Lang i predlaže da usta odmah nakon konzumacije jabučnog octa isperete običnom vodom.
Kombucha čaj
Fanovi ste ovog čaja? Vaši zubi baš i nisu. Osim što sadrži šokantnu količinu skrivenog šećera, kombucha čaj sadrži i koktel kiselina.
"Kombuchin pH je oko 2,5 do 3,5, što je jako kiselo i uništava caklinu", podatak je koji navodi Lang.
I kod ovog napitka savjet je ispijati ga pomoću slamke i odmah poslije isprati usta običnom vodom koja će isprati dio šećera i kiseline.
Mineralna voda
Iako ne nanosi štetu poput vode s limunom ili sokova, mineralna voda također predstavlja prijetnju vašem osmijehu.
"Proces karbonizacije vodi do toga da se snizi pH pića, što ga čini kiselijim, a učinak je štetniji ako je mineralna voda hladna", objašnjava Lang.
Pustite da se mineralna voda zagrije na sobnu temperaturu prije nego što popijete gutljaj i uvijek koristite slamku.
Vitaminska voda i voćni sokovi
Ovo su stvari koje biste trebali izbjegavati. Većina njih sadrži šećer, što dovodi do karijesa i oštećenja zubi.