Ove neočekivane stvari su opasne za zdravlje, a skrivaju se u gotovo svakom kućanstvu

Foto: 123RF

ČINIMO sve da naš dom bude čist, ali postoje neka mjesta koja pritom zanemarujemo. To može biti okidač za astmu i neka druga stanja. Naravno, to nije dobro ni za odrasle, kao ni za djecu. Stručnjakinja za čišćenje Heather Barrigan otkrila je sedam neočekivanih stvari na koje treba obratiti veću pozornost.

Sušenje rublja u zatvorenom

Sušenje rublja u zatvorenom prostoru povećava rizik od astme i alergija. Povećana vlaga u zraku može povećati šansu od razvoja plijesni i grinja. One mogu biti nevidljive golim okom, ali s vremenom mogu oslabjeti imunološki sustav.

Rješenje je da sušite rublje vani, kad god je to moguće, ili koristite sušilicu. Ako ni jedna opcija ne dolazi u obzir, otvorite prozor dok sušite rublje kako biste povećali cirkulaciju zraka.

Mobiteli

Istraživanja pokazuju da je vaš mobitel 10 puta prljaviji od WC školjke. Na njega prenosite klice s prstiju, a onda ih širite dalje, prvenstveno na svoje lice. Iako to ne znači da ćete se razboljeti, na mobitelu se mogu naći štetne bakterije poput streptokoka, MRSA-e, čak i ešerihije koli. 

Pomiješajte 60 posto vode i 40 posto alkohola u posudi, a potom tom otopinom namočite mekanu krpu od mikrovlakana. Njome nježno prebrišite telefon te ga izbjegavajte nositi na mjesta koja sadrže više bakterija poput kupaonice. 

Prljava glava tuša

Na glavi tuša s vremenom se mogu nakupiti mineralne naslage, štetne bakterije i tvari koje se potom prenose u vodu kojom se tuširate. To može uzrokovati infekcije oka i uha, vlasišta i probavne tegobe. 

Glavu tuša redovito čistite. Natopite je octom i ostavite da djeluje minimalno 30 minuta ili preko noći. 

Masna pećnica

Previše masnoće i prljavštine smanjuju učinkovitost vaše pećnice, što znači da će trebati više vremena za pripremu hrane. Ako jedete nedovoljno kuhanu hranu, riskirate trovanje hrane i infekcije bakterijama, primjerice ešerihijom koli.

Redovito čistite pećnicu, a ako je previše prljava, promislite da je zamijenite novom.

Toksične svijeće

Mirisne svijeće mogu naštetiti okolišu, ali i zdravlju. Neke mirisne svijeće sadrže parafinski vosak koji otpušta otrovne spojeve u zrak. 

Kada kupujete mirisnu svijeću, odlučite se za onu izrađenu od čistih i prirodnih sastojaka poput soje ili pčelinjeg voska.

Plijesan u kupaonici

Udisanje plijesni je štetno za dišne puteve. Može dovesti do stezanja u prsima, iritacije grla ili alergijske reakcije poput osipa na koži. Plijesan je posebno problematična za oboljele od astme. 

Kad se tuširate, uvijek držite otvoren prozor kako biste pospješili cirkulaciju zraka. Redovito čistite kupaonicu kako biste ubili plijesan i spriječili njeno ponovno pojavljivanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.