Gubljenje sala u području trbuha može biti izazovno. No, često se ne radi samo o treninzima već i o tome što jedemo. Uvođenje nekih pametnih, ali jednostavnih promjena u prehrani, zapravo može pomoći u skidanju masnog tkiva u donjem dijelu trbuha.
Osobna trenerica, Noelle McKenzie, otkrila je tri prilagodbe prehrane na koje bismo se trebali usredotočiti ako želimo izgubiti nekoliko kilograma, osobito u području trbuha.
1. Jedite više proteina
Proteini imaju veći termički učinak u usporedbi s mastima i ugljikohidratima, što znači da tijelo sagorijeva više kalorija probavljajući proteine. To može pomoći povećanju ukupne potrošnje kalorija i podržati gubitak masnoće.
"Proteini vam pomažu da se dulje osjećate sitima kako biste izbjegli unos previše ugljikohidrata i kalorija. Također imaju pozitivan učinak na vaš metabolizam zbog toplinskog učinka proteina - tijekom probave sagorijevate otprilike 30 posto kalorija koje unosite iz proteina. Proteini vam pomažu da dobijete više mišića kako biste izgradili snažnu jezgru", kaže McKenzie za SheFinds.
2. Smanjite rafinirane šećere i prerađenu hranu
Rafinirani šećeri i prerađena hrana često su bogati kalorijama te su nutritivno loši. Pretjerana konzumacija rafiniranih šećera može uzrokovati skokove i padove razine šećera u krvi, što dovodi do povećane gladi i žudnje za hranom.
"Smanjenje rafiniranih šećera i prerađene hrane pomaže smanjiti nadutost i povećati pohranu masti. Kada imate previše ugljikohidrata, vaše tijelo mora pribjeći pohranjivanju šećera u masnim stanicama", objašnjava trenerica.
3. Konzumirajte više hrane bogate vlaknima
Vlakna upijaju vodu i šire se u želucu, pomažući nam da se dulje osjećamo sitima. Također, usporavaju apsorpciju šećera u krvotok, što pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Stabilne razine šećera u krvi mogu spriječiti skokove inzulina, smanjujući nakupljanje masti oko područja trbuha.
Neke namirnice bogate vlaknima uključuju jabuke, bobičasto voće, brokulu, mrkvu, prokulicu, zob, kvinoju i chia sjemenke.
"Hrana bogata vlaknima pomaže vam da se dulje osjećate siti, čime izbjegavate prekomjerno konzumiranje prerađene hrane i ugljikohidrata te ostajete u kalorijskom deficitu, što pomaže pri mršavljenju. Također poboljšava probavu i smanjuje nadutost", zaključila je McKenzie.