VISOKI krvni tlak, ili hipertenzija, pogađa velik broj ljudi, a uz lijekove prehrana igra ključnu ulogu u njegovoj kontroli. Određene namirnice, ako ih redovito uključite u tjedni jelovnik, mogu pomoći u snižavanju tlaka, smatraju brojni nutricionisti.
Nutricionistice Natalie Rizzo i Kelly Jones za Eating Well izdvojile su čak osam namirnica koje treba jesti svaki tjedan za kontroliranje krvnoga tlaka.
Natalie Rizzo ističe da su banane iznimno korisne zbog visokog udjela kalija, minerala koji smanjuje napetost u krvnim žilama uzrokovanu prekomjernim unosom natrija. Jedna srednje velika banana sadrži oko 420 miligrama kalija, što je devet posto preporučenoga dnevnog unosa.
Također sadrže vlakna koja potiču proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina, koje opuštaju krvne žile i poboljšavaju protok krvi.
Cikla sadrži prehrambene nitrate koje tijelo pretvara u dušikov oksid, spoj koji snižava krvni tlak. Osim toga, jedna šalica sadrži 442 miligrama kalija (devet posto dnevne vrijednosti). Sok od cikle posebno je učinkovit, a istraživanja pokazuju da značajno snižava sistolički tlak, onaj koji je najviše povezan s rizikom od srčanih bolesti, prenosi Eating Well.
Sojine mahune bogate su vlaknima, kalijem, magnezijem i kalcijem – sve hranjive tvari povezane sa zdravljem srca. Jedna šalica sadrži osam grama vlakana i 14 posto dnevne vrijednosti kalija. Meta-analiza 17 studija potvrdila je da sojine namirnice mogu značajno sniziti krvni tlak.
"Redovita konzumacija pistacija pokazala se učinkovitom u snižavanju krvnoga tlaka", tvrdi nutricionistica Kelly Jones. U 28 grama pistacija nalazi se tri grama vlakana te značajne količine kalija, magnezija, kalcija, biljnih proteina i antioksidansa.
"Iako često podcijenjen, krumpir je bogat kalijem", naglašava Rizzo. Srednje veliki krumpir sadrži čak 952 miligrama kalija – dvostruko više od banane. Kalij pomaže uravnotežiti djelovanje natrija u tijelu i tako regulira tlak.
Grah, leća i suhi grašak nezaobilazni su u DASH prehrani, koja je usmjerena na snižavanje krvnoga tlaka. Osim kalija i biljnih proteina, mahunarke pomažu u snižavanju kolesterola, smanjuju upale i štite srce, prenosi Eating Well.
Losos i druge masne ribe sadrže DHA i EPA masne kiseline koje opuštaju mišiće krvnih žila, poboljšavaju protok krvi i smanjuju krvni tlak. Redovita konzumacija lososa pridonosi zdravlju srca na više načina.
Studije pokazuju da osobe s hipertenzijom koje redovito konzumiraju jogurt imaju niži sistolički tlak. Iako učinak nije jednak kod osoba s normalnim tlakom, postoji povezanost između redovitoga unosa jogurta i manjeg rizika od razvoja hipertenzije. Jogurt također pomaže u snižavanju kolesterola i poboljšava probavu.