PREKIDANJE noćnog posta važnije je nego što mislite, osobito ako se borite s niskim krvnim tlakom. Hranjiv doručak u pravo vrijeme može pomoći stabilizirati tlak i razinu šećera u krvi, pružiti potrebnu energiju i spriječiti neugodne simptome poput vrtoglavice i umora. Ključno je pritom birati nutritivno bogate namirnice i ne zaboraviti na važnost hidratacije, pišu iz Eating Well.
Nizak krvni tlak, poznat i kao hipotenzija, stanje je u kojem su vrijednosti tlaka niže od 90/60 milimetara žive. Osobe s hipotenzijom često osjećaju vrtoglavicu, omaglicu, zbunjenost, glavobolju i lupanje srca, a u težim slučajevima može doći i do nesvjestice. Iako je rjeđa od hipertenzije (visokog tlaka), hipotenzija može značajno utjecati na kvalitetu života, zbog čega je važno prilagoditi prehranu i životne navike.
Vrijeme obroka, a posebno doručka, igra veliku ulogu u regulaciji krvnog tlaka. Nutricionistica Sarah Williams savjetuje da "ako imate nizak tlak, preporučujem doručak unutar 30 do 60 minuta nakon buđenja. Razina šećera u krvi i krvni tlak prirodno padaju tijekom noći. Ako predugo odgađate prvi obrok, mogli biste osjetiti slabost, drhtavicu ili ošamućenost. Uravnotežen doručak stabilizira šećer, potiče cirkulaciju i daje živčanom sustavu gorivo potrebno za regulaciju tlaka".
Započeti dan uravnoteženim doručkom donosi mnogo više od same regulacije krvnog tlaka. Stručnjaci su za portal Eating Well objasnili zašto je prvi obrok u danu iznimno važan.
Nakon noćnog odmora, tijelu je potreban poticaj kako bi se razina šećera i krvni tlak vratili u normalu. Zato nutricionistice Sarah Williams i Sarah Koszyk preporučuju obrok unutar sat vremena od buđenja.
"Obrok nakon ustajanja pomaže obnoviti razinu šećera u krvi i aktivira simpatički živčani sustav, što može blago podići krvni tlak i poboljšati cirkulaciju. Rano pokretanje probave potiče lučenje hormona koji održavaju pravilan rad crijeva", pojašnjava Williams.
Međutim, budući da tijelo preusmjerava krv prema probavnom sustavu, neki ljudi mogu doživjeti pad tlaka nakon jela, osobito ako je obrok bio obilan. Manji i češći obroci mogu pomoći da tlak ostane stabilniji. Također je važno odabrati i prave namirnice, a preporučuje se da za doručak jedemo cjelovite žitarice, proteine, nemasne mliječne proizvode te raznovrsno voće i povrće.
Baš kao što automobil ne može voziti bez goriva, ni tijelo ne može pravilno funkcionirati ako ga ne nahranite ujutro.
"Rani doručak osigurava tijelu stabilnost i energiju tijekom cijelog jutra. Za osobe s niskim tlakom, doručak bi trebao postati nezaobilazna rutina koja pomaže da se osjećaju stabilno i bistro", ističe Williams. Jutarnji obrok daje tijelu gorivo potrebno za pokretanje cirkulacije i podizanje energije.
Ako ste jutarnji tip i volite vježbati odmah nakon buđenja, ovo je važno za vas. "Obrok unutar sat do dva prije vježbanja osigurava energiju i stabilizira šećer u krvi. To pomaže da izvučete maksimum iz treninga, ali i da spriječite dodatni pad krvnog tlaka", objašnjava Koszyk.
Idealan je mali, ali hranjiv doručak, poput kriške tosta s maslacem od kikirikija i bananom. "Probavljanje velikog obroka preusmjerilo bi krv u probavni sustav i potencijalno dodatno snizilo tlak. Manji obroci ključni su za stabilizaciju", dodaje ona za Eating Well.
Dehidracija je jedan od glavnih uzroka niskog krvnog tlaka. Unos dovoljno tekućine, a ne samo hrane, pomaže spriječiti neugodne posljedice hipotenzije. Tekućina povećava volumen krvi u tijelu, čime se održava stabilan tlak u arterijama. "Ne zaboravite na piće. Tekućina povećava volumen krvi i pomaže vam da se osjećate stabilno", savjetuje Williams.
Upravljanje niskim tlakom kroz prehranu i životne navike može značajno poboljšati kvalitetu života. Stručnjakinje preporučuju sljedeće strategije: