Nikako se ne možete riješiti sala na trbuhu? Ove stvari izbacite iz kuhinje

RAVAN trbuh ili savršene pločice na trbuhu razlozi su zbog kojih mnogi ljudi provode sate u teretani svakog tjedna. Estetiku na stranu, to je dobro za zdravlje cijelog tijela, ali mnogi ni uz najbolju volju ne znaju kako, ili se ne mogu riješiti sala na trbuhu.

U tom slučaju, važno je sjetiti se poznate izreke da trbušni mišići nastaju u kuhinji. Dijetetičarka Melissa Meier za portal Body+Soul kaže da je to doista točno, ali i upozorava da je salo na trbuhu opasnije od onoga na stražnjici ili bokovima. Naime, na području trbuha je visceralno masno tkivo koje se nalazi duboko u tijelu i obavija organe poput jetre, crijeva, želuca i srca te se ne može opipati.

Višak ove vrste masnog tkiva može povećati rizik od bolesti srca, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, srčanog udara i određenih vrsta raka, a prema istraživanjima, ima ga 44 posto žena i 42 posto muškaraca. Kako biste ga smanjili, trebate manje sjediti, kontrolirati stres i mijenjati prehrambene navike.

1. Izbacite junk hranu

Muffine, kolače, sladoled, fast food I slično stavite na popis zabranjenog. Takva hrana nije najzdraviji izbor i ne biste je smjeli konzumirati često, a posebno ne svakodnevno. Umjesto kolača, pojedite komad voća, a sladoled nakon večere zamijenite jogurtom.

2. Ne jedite previše masti

Orašasti plodovi, maslinovo ulje i avokado su zdrave stvari, ali u umjerenim količinama. Kontrolirajte porcije jer, osim što te namirnice sadrže zdrave masti, imaju i hrpu kalorija. Preporuka dijetetičarke Meier je kuhati na čajnoj žličici maslinovog ulja po osobi, pojesti šaku orašastih plodova dnevno ili četvrtinu avokada.

3. Jedite više proteina

Osim što su važni za rast mišića, proteini će vas zasititi. Ako u vašim obrocima nema dovoljno tog nutrijenta, nije ni čudno da ste ubrzo opet gladni. Pola tanjura neka sačinjava povrće, četvrtinu ugljikohidrati, a četvrtinu proteini.

4. Jedite više povrća

Povrće ima malo kalorija, daje energiju, obiluje vitamina i mineralima. Nije li to dovoljno?

5. Nemojte piti kalorije

Samo jedna čaša vina sadrži sto kalorija, a kokteli puno više. No, osim alkohola, trebali biste se kloniti i sokova, zaslađenih i energetskih pića te kupovnih smoothieja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.