Nije sve u genetici: Ove loše navike ubrzavaju starenje

Foto: Unsplash

OD STARENJA se ne može pobjeći - niti bismo trebali osjećati pritisak da izgledamo mlađe. Ali izgledati puno starije ili mlađe od svoje biološke dobi ne mora potjecati samo od genetike. Način života doista može utjecati na to koliko se staro osjećate i izgledate.

Dr. Noel Young, suradnik za kliničke inovacije pri tvrtki koja se bavi kućnim testovima krvi, kaže: "Iako se naš očekivani životni vijek produljuje, vrijeme provedeno u dobrom zdravlju i dalje je puno kraće od očekivanog.

Kronične bolesti, poput bolesti srca i dijabetesa, koje su u većini slučajeva uzrokovane načinom života, vrlo su česte i povezane su s bržim starenjem", kaže on.

Young ističe da je to posljedica kraćih telomera (strukture koje zatvaraju krajeve naših kromosoma i štite ih od oštećenja), ali dodaje: "Dobra vijest je da usvajanje određenih promjena načina života može spriječiti kronične bolesti i brže starenje koje ih prati."

Previše alkohola

Nova oxfordska studija pronašla je nove dokaze da alkohol ubrzava biološko starenje, oštećujući DNK. Stručnjaci su ispitali podatke od gotovo 250.000 ljudi i otkrili da oni koji su pili više od 17 jedinica alkohola tjedno imaju kraće telomere.

Voditeljica studije dr. Anya Topiwala kaže: "Jasno da ne možemo promijeniti svoju genetiku, ali potencijalno možemo promijeniti naše stilove života izbjegavanjem pijenja alkohola, bavljenjem sportom i prestankom pušenja, ako želimo smanjiti rizik od bržeg biološkog starenja."

Sunce

Različite studije pokazale su da sunčeva svjetlost može ostariti kožu – jedna francuska studija iz 2013. godine otkrila je da je izloženost UV zračenju odgovorna za 80 posto vidljivih znakova starenja lica.

Predugo sjedenje

Kako starimo, sve više sjedimo, a postaje i sve teže izgraditi mišiće. Young kaže da gubimo oko 1 posto mišićne mase svake godine od otprilike 35. godine, što nas izlaže riziku od osteoporoze, slabosti i padova s posljedicom ozljede, poput prijeloma kuka.

Pušenje

Smatra se da pušenje utječe na proizvodnju kolagena, proteina koji održava kožu zdravom i elastičnom. Kako starimo, naše tijelo proizvodi manje kolagena, zbog čega se koža počinje opuštati i borati. Pušenje može ubrzati ovaj proces, uzrokujući prerano starenje.

Loša prehrana

Hrana bogata vlaknima poput povrća, graha, žitarica i voća povezana je s duljim telomerima i produljenim životnim vijekom, objašnjava Young.

"Uključivanje izvora zdravih masti poput ribe, avokada i orašastih plodova također je važno", kaže. "Ova hrana ima veliku ulogu u obrascima prehrane poput mediteranske prehrane, što je možda razlog zašto je posebno korisna za vaše zdravlje."

Previše stresa

Dugotrajni stres povezan je s kraćim telomerima, a Young kaže da bismo trebali pokušati aktivno upravljati stresom. "Možete započeti s detektiranjem onoga što vam uzrokuje stres tako što ćete voditi dnevnik, a nije loše isprobati ni terapije opuštanja ili joge. Ako patite od anksioznosti, depresije ili PTSP-a, važno je da razgovarate sa svojim liječnikom opće prakse i potražite odgovarajuću pomoć."

Nedostatak sna

Kraći telomeri povezani su s nedostatkom sna, kaže Young, koji ističe da manjak sna također povećava šansu za prakticiranjem drugih nezdravih navika, poput nedovoljnog kretanja i jedenja nutritivno siromašne hrane, što povećava rizik od bolesti.

"Važno je spavati sedam do devet sati kvalitetnog sna dnevno", naglašava. "Obratite pozornost na svoju rutinu odlaska na spavanje i okolinu, izbjegavajte ekrane i pića s kofeinom nakon ručka, vježbajte sat ili dva prije spavanja. I pobrinite se što je više moguće da vaše okruženje za spavanje bude mračno, tiho i hladno", kaže on.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.