Namirnica koja slovi kao vrlo zdrava mogla bi biti krivac visokog šećera u krvi

Foto: Shutterstock

KAD se pridržavate režima koji bi trebao pomoći pri kontroli glukoze u krvi, postoje neki uobičajeni sumnjivci koji mogu sabotirati vaš napredak prema cilju.

Dijabetes tipa 2 kronično je stanje u kojem razina šećera u krvi doseže opasne visine. Ovaj učinak je uzrokovan nesposobnošću vašeg tijela da proizvodi inzulin. Srećom, vaša prehrana mogla bi poboljšati situaciju, ali je može i pogoršati ovisno o tome što jedete. Dok je bijela riža očita prijetnja razini šećera u krvi, vjeruje se da je smeđa riža dobra alternativa. Međutim, Nataly Komova, stručnjakinja za fitness u JustCBD-ju, objasnila je da to nije sasvim točno.

Rekla je: "Smeđa riža smatra se zdravom zbog visokog sadržaja vlakana, ali i dalje ima puno ugljikohidrata. Visoke količine ugljikohidrata u smeđoj riži lako se pretvaraju u glukozu nakon probave, što može izazvati brzi porast šećera u krvi. Pokušajte smanjiti unos ugljikohidrata zamjenom smeđe riže rižom od cvjetače."

Komova nije jedini stručnjak koji upozorava na učinke ove vrste riže na šećer u krvi. Prema Američkom medicinskom udruženju, cjelovite žitarice su apsolutno poželjne, ali se ne smiju konzumirati u velikim količinama.

Dr. Stephen Devries je rekao: "Velike količine čak i cjelovitih žitarica, uključujući smeđu rižu, još uvijek mogu povećati razinu glukoze u krvi."

Također je važno uzeti u obzir koliko brzo neki ugljikohidrati podižu razinu šećera u krvi, što je mjesto gdje takozvani glikemijski indeks (GI) stupa na scenu. GI opisuje sustav ocjenjivanja koji objašnjava povećava li hrana razinu šećera u krvi brzo, umjereno ili sporo, prema Diabetes UK-u.

Ljestvica se kreće od 0 do 100, a ugljikohidrati koji se sporo apsorbiraju imaju vrijednost 55 ili nižu. Kuhana smeđa riža ima ocjenu oko 68, što znači da je to hrana srednjeg GI. Nasuprot tome, rezultat bijele riže od oko 73 čini je hranom s visokim GI.

U usporedbi s bijelom rižom, čini se da je smeđa riža bolja za šećer u krvi. Međutim, kao što je predložila Američka liječnička udruga, nemojte jesti previše.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.