Najotrovnijom biljkom 2023. proglašena je ona koju vrlo često konzumiramo

Foto: Unsplash

DRUGI put u utrci za otrovnicu godine pobijedio je peršin. Botanički vrt Wandsbek ove godine proglasio je tu biljku najotrovnijom, piše N1.

Međutim, lišće i korijen, koje najčešće jedemo, ne predstavljaju opasnost po ljudsko zdravlje. Naprotiv, ti dijelovi peršina sadrže mnogo vitamina C, što pridonosi jačanju imuniteta. Uz to, peršin je pun željeza, zbog vitamina A čuva naše oči i dobar vid, a povoljno djeluje i na zdravlje srca, uravnotežuje tjelesne tekućine, pomaže u kontroli artritisa, čuva zube i desni te ima blagotvoran učinak na probavu.

Problem su cvjetovi peršina i sjemenke, koje sadrže peršinovo ulje, u kojem se nalazi apiol koji djeluje na glatka mišićna vlakna mokraćnog mjehura, crijeva i maternicu. U prošlosti se peršinovo ulje zbog toga koristilo za izazivanje abortusa. Nijemci imaju i izraz koji ilustrira koliko je upotreba peršina bila opasna za žene: peršin muškarce stavlja na konja, a žene pod zemlju. Da pojasnimo, peršin na muškarce djeluje kao afrodizijak.

Uz apiol, peršinovo ulje sadrži i miristicin, još jedan toksični sastojak koji može utjecati na središnji živčani sustav i uzrokovati neke vrste napada. Botanical online piše da su tu i ksantotoksin i bergapten, koji su fototoksični i reagiraju na svjetlo i mogu izazvati lezije na koži.

Prošle godine najotrovnijom biljkom proglašen je krumpir.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.