Najgora hrana za večeru koja povećava otpornost na inzulin i usporava metabolizam

Foto: Unsplash

ZNAMO da postoje određene namirnice koje ne treba jesti ujutro, ali mnogi ne uzimaju u obzir koliki utjecaj na naše tijelo ima večera. Neke vrste hrane usporavaju metabolizam i povećavaju otpornost na inzulin.

Liječnica Andrea Maxim i dijetetičarka Trista Best kažu da su tjestenina i pržena piletina najgora hrana koju možemo pojesti navečer. Zašto? Evo pojašnjenja.

Tjestenina

Maxim upozorava da tjestenina može usporiti metabolizam i otežati proces mršavljenja.

"Tjestenina na bazi pšenice povisit će razinu inzulina i izazvati upalu. Pšenica u tjestenini je prirodno upalna i tijelo ju ne probavlja dobro. Upala dovodi do nadutosti, koja može uzrokovati zadržavanje vode. Gustoća ugljikohidrata povećava inzulin, što povisuje šećer u krvi i uzrokuje više nakupljanja masti", pojasnila je.

Zato trebamo izbjegavati tjesteninu na bazi pšenice i odlučiti se za zdravije verzije. Tjestenina od slanutka je zdrava alternativa jer ima više vlakana, proteina i zdravog škroba. Također nema glutena i sadrži puno manje ugljikohidrata.

Pržena piletina

Još jedan popularan večernji obrok koji može usporiti metabolizam i povećati otpornost na inzulin je pržena piletina. 

"Pržena piletina može biti upalna jer se priprema s većim količinama nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka. Jedan od najštetnijih sastojaka je ulje koje se koristi za prženje. Kad se piletina prži u dubokom ulju, apsorbira ga i toplina može uzrokovati stvaranje štetnih spojeva, koji se povezuju s kroničnim bolestima srca i rakom", tvrdi Best.

Da bismo napravili prženu piletinu, meso moramo uvaljati u brašno i krušne mrvice, često napravljene od rafiniranih žitarica.

"Ovi rafinirani ugljikohidrati, slični onima koji se nalaze u tjestenini, lišeni su gotovo svih vlakana i hranjivih tvari. Dakle, ne pružaju gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost, ali su puni kalorija. Rafinirani ugljikohidrati također mogu uzrokovati brze skokove razine šećera u krvi. To može pridonijeti upalama i inzulinskoj rezistenciji, što su čimbenici rizika za kronične bolesti", istaknula je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.