Na TikToku se širi trend za uklanjanje prhuti, stručnjakinja tvrdi da je opasan

Foto: TIkTok screenshot

VIDEO u kojem korisnica TikToka @calistatee hvali novi trend za uklanjanje prhuti prikupio je više od 4.6 milijuna pregleda na platformi, ali stručnjakinja za njegu kose upozorila je ljude da ga ne prakticiraju.

Naime, u spomenutom videu korisnica nanosi glikolnu kiselinu na svoje vlasište i pokazuje stanje prije i poslije, tvrdeći da je već nakon dva mjeseca primjene primijetila značajno poboljšanje.

"Ovaj trik djeluje i za prhut i za ljuštenje vlasišta", napisala je. Međutim, stručnjakinja za njegu kose Nicole Petty upozorila je da korištenje bilo koje kiseline na koži tjemena može izazvati opekline. "Nanošenje kiseline na kožu može biti opasno, potrebno je dobro istražiti prije nego nešto počnete primjenjivati. Morate ustanoviti koja je koncentracija neke kiseline sigurna za korištenje", objasnila je. "Pripazite na postotak koncentracije i pH vrijednost - što je pH niži, to će kiselina biti jača", rekla je.

Većinom ćete naići na glikolnu kiselinu koncentracije ispod 10 posto, ali ponekad se na internetu prodaju 70-postotne. "To mogu koristiti samo profesionalci u kliničkom okruženju, za liječenje ekstremnih kožnih problema", kaže ona.

Petty je dodala da korištenje kiseline za tretiranje vlasišta dovodi do veće osjetljivosti na UV zrake. "Opekline na vlasištu mogu dovesti do niza problema, uključujući povećanu suhoću i ljuštenje, a može doći i do gubitka kose", dodala je.

NHS kaže da je prhut uobičajeno stanje, a najbolji način za liječenje je korištenje specijaliziranog šampona koji sadrži cink pirition, salicilnu kiselinu, selenijev sulfid, ketokonazol ili katran ugljena, kako piše The Independent.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.