JAJA su prava prehrambena riznica, prepuna proteina, zdravih masti, vitamina B12, A i selena. No, njihov nutritivni profil uvelike ovisi o načinu pripreme. Kako biste zadržali što više hranjivih tvari i izbjegli nepotrebne kalorije, stručnjakinje preporučuju upravo ove metode, piše Health.com.
Kao tri najzdravije metode pripreme jaja, stručnjakinje su za Health izdvojile kuhanje jaja, poširanje i pečenje, ali i druge opcije mogu biti zdrave ako se doda različito povrće ili obrok kombinira s voćem ili sličnim namirnicama.
Kuhanje u ljusci najjednostavniji je i najčistiji način pripreme. Bez dodanih masnoća, idealna su za sve koji paze na kalorije.
Kako kaže dr. Mariam Zakhary: "Meko kuhana ili tvrdo kuhana jaja bez dodanih masti mogu zadržati sve ili većinu hranjivih tvari bez dodavanja dodatnih kalorija iz masti." Preporuka: dva tvrdo kuhana jaja uz komad voća, ova kombinacija je savršen međuobrok bogat proteinima i vlaknima.
Poširanje zadržava sve prednosti kuhanih jaja, ali u nešto mekšoj i kremastoj verziji. Također, bez dodanih masnoća.
Nutricionistica Helen Tieu ističe: "Poširanje je prikladan i jednostavan način konzumiranja jaja koji ne zahtijeva dodavanje dodatnih kalorija iz ulja ili maslaca."
Brza, ukusna i jednostavna, a uz par trikova postaje i vrlo zdrava. Umjesto maslaca koristite maslinovo ili avokadovo ulje. Tieu preporučuje dodavanje šarenog povrća poput paprike, špinata ili rajčica. Proteini i vlakna pomažu s dužim osjećajem sitosti i pomažu da se manje jedu nezdrave grickalice.
Bjelanjci su čisti proteini, s minimalno masnoća i bez kolesterola. Idealni su za ljude koji žele više proteina bez prevelikog unosa masti. Tieu savjetuje da dodate "bjelanjke cijelim jajima kako biste povećali udio proteina bez dodatnog kolesterola."
Kao primjer, nutricionistica ističe da pojedete jedno ili dva cijela jaja te jednu trećinu šalice bjelanjaka. Smatra kako je to jedan hranjiv, lagan i zasitan obrok.
Pečenje u kalupima (primjerice muffini od jaja) idealni su za malo drugačije brze, ali jednostavne i ukusne te hranjive jutarnje obroke. Dodajte špinat, papriku ili brokulu, namirice s više vlakana i antioksidansa koje neće samo zadovoljiti glad, već i pozitivno utječu na zdravlje. Dobra stvar s muffinima je što ihmožete zamrznuti i za kasnije.
Savršeno platno za povrće, svježe začinsko bilje ili malo sira. Kako biste smanjili masnoće koristite neljepljivu tavu i minimalno ulja. Prema savjetima dr. Zakhary: "Dodavanje povrća povećava vlakna, antioksidanse i volumen vašeg omleta."