VELIK postotak odraslih pati od neugodnog zadaha u nekom trenutku svog života, a on ponekad može biti i znak ozbiljnog zdravstvenog problema.
Loš zadah obično nastaje uslijed nakupljanja bakterija u ustima. Iako određena hrana, poput češnjaka ili mladog luka, ponekad može zadati samo privremeni neugodni miris, to obično nije uzrok kroničnog neugodnog zadaha.
Hrana koju treba izbjegavati su mladi luk i češnjak, pržena hrana ili druga hrana s visokim udjelom masti, šećer, ljepljiva hrana (primjerice karamela), zaslađeni napitci.
Kronični neugodni zadah ima više uzroka, a to su najčešće nakupljanje bakterija u ustima, primjerice zbog loše oralne higijene, loša prehrana, parodontalna bolest, karijes, kronično suha usta (stagnacija sline), pušenje i upotreba duhana, infekcije usta, neliječeni zubni karijes, a ponekad i ozbiljnija medicinska stanja poput bolesti jetre ili dijabetesa.
Ovo vam može pomoći da se riješite lošeg zadaha
Jedite limun. Pokazalo se da limunov sok ima fitokemijske, antimikrobne i antioksidativne aktivnosti koje mogu pomoći u suzbijanju bakterija i gljivica te smanjuju upalu u ustima.
Pijte puno vode. Suha usta mogu uzrokovati loš zadah jer je suhoća plodno tlo za bakterije koje proizvode smrdljive spojeve.
Jedenje peršina je također učinkovito u borbi s neugodnim zadahom jer je peršin bogat klorofilom koji pomaže neutralizirati loš dah i djeluje osvježavajuće. Isti učinak ima sok od svježeg krastavca i celera.
Konzumirajte više zdravih masnoća, poput organskog, djevičanskog maslinovog ulja, sjemenki, orašastih plodova i ribe. No ako uzrok lošeg zadaha ne nestaje ni nakon promjene prehrambenih navika, najbolje je posavjetovati se s liječnikom oko daljnjih mogućnosti.