Japanska dijeta dokazano smanjuje rizik od razvoja masne jetre, kaže znanost

Foto: Pexels

JAPANSKA dijeta je prehrana bazirana uglavnom na cjelovitim namirnicama koje se sastoje od ribe, sirove i kuhane, zatim plodova mora i namirnica biljnog podrijetla kao što su povrće kuhano na pari te soja. Isto tako, ova vrsta prehrane bazira se na konzumaciji visokokvalitetne hrane i smanjenom unosu šećera, zasićenih masti i natrija. No najnovija studija otkrila je da provođenje japanske dijete također može znatno usporiti napredovanje nealkoholne masne jetre.

Kako objašnjavaju autori spomenute studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nutrients, a koji su pratili 136 osoba s dijagnosticiranim stanjem nealkoholne masne jetre, pacijenti su se tijekom istraživanja strogo pridržavali 12 komponenti japanske prehrane. To su:

  • miso juha
  • krastavci
  • proizvodi od soje
  • žuto i zeleno povrće
  • voće
  • morski plodovi
  • gljive
  • alge
  • zeleni čaj
  • kava
  • govedina
  • svinjetina

Kod ispitanika koji su konzumirali velike količine soje, morskih plodova i algi otkrivena je supresija progresije fibroze jetre. Istraživači su također pratili učinak prehrane na njihovu mišićnu masu i otkrili kako su ljudi koji su jeli više proizvoda od soje imali veću mišićnu masu nego prije početka same studije, a također su imali i znatno niže stope progresije fibroze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.