Iz ovih šalica pijete kavu, a niste ni svjesni koliko su možda opasne

Foto: 123 RF

ŠALICE od bambusa ekološki su prihvatljivije i praktičnije ako uzimate kavu za van, međutim njemački istraživači tvrde da je riječ o šalicama koje su štetne za zdravlje jer u sebi sadrže spojeve opasne po zdravlje, prenosi DW.

"Proizvođači šalice reklamiraju kao da su napravljene od bambusa ili bambusovih vlakana, no često ne spominju vlakna koja su smrvljena u prah, a potom slijepljena u oblik šalice. Riječ je o melaminskoj smoli, vrsti ljepila od formaldehida i organskog spoja melamina", stoji u istraživanju.

Sumnja se da melamin uzrokuje oštećenje bubrega i mjehura, dok formaldehid može naštetiti koži, dišnim ​​organima, očima i tako dalje. Nadalje, istraživači tvrde da je melaminska smola bezopasna na temperaturi manjoj od 70 stupnjeva Celzija. Međutim, kada u šalicu ulijemo vrelu kavu, ta temperatura može biti puno viša.

Istraživači su testirali čaše napunivši ih blago kiselom tekućinom, sličnom kavi, a zatim je držali na temperaturi od 70 stupnjeva Celzija oko dva sata. Nakon toga su testirali tekućinu i postupak ponovili sedam puta. U sedam je šalica pronađen 'vrlo visok sadržaj' melamina, a neke od njih također su sadržavale i velike količine formaldehida. Samo jedna od 12 šalica nije sadržavala štetne kemijske spojeve u sebi.

Zbog dobivenih rezultata istraživači savjetuju kupcima da je višekratna šalica od nekog drugog materijala puno bolji izbor nego šalica od bambusa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.