Evo koje biste dobrobiti mogli iskusiti ako počnete jesti kukuruz

Foto: Pixabay

Sezona je kukuruza, namirnice koja se smatra i žitaricom i povrćem. Kukuruz šećerac, svjež, smrznut ili konzerviran, klasificira se kao povrće. Osušeni i zreli kukuruz koristi se za izradu proizvoda od kukuruza poput kukuruznog brašna i smatra se cjelovitim zrnom.

Prema International Fresh Produce Associationu, kukuruz šećerac je četrnaesto najpopularnije povrće. Ovih dana posvuda možemo vidjeti klipove kukuruza, bilo kuhanog ili pečenog.

S obzirom na to da sadrži škrob i da je slatkog okusa, kukuruz ima lošu reputaciju. Je li to zasluženo? Nutricionisti i dijetetičari kažu da kukuruz ima obilje zdravstvenih dobrobiti. Osim što održava vid zdravim, povećava energiju i pomaže u upravljanju šećerom u krvi. Sve dobrobiti konzumacije kukuruza doznajte u nastavku.

Povećava energiju

Klip kukuruza ima 122 kalorije i 29 grama ugljikohidrata. Dnevno trebamo težiti unosu od 225 do 325 grama ugljikohidrata jer su oni važno gorivo za mozak i tijelo. Zadovoljenje ukupnih potreba za ugljikohidratima ključno je za opskrbu vašeg tijela energijom koja mu je potrebna za funkcioniranje. Trebamo dovoljno ugljikohidrata dnevno za sve - razmišljanje, hodanje, trčanje, pa čak i disanje. Kukuruz je hranjiv i ukusan način da svoje tijelo opskrbite esencijalnim ugljikohidratima.

Poboljšava zdravlje crijeva

Klip kukuruza sadrži i 3.5 grama dijetalnih vlakana, a ona su ključna za neometano funkcioniranje probavnog trakta i sprječavanje zatvora. Kukuruz sadrži i netopiva i topiva vlakna koja doprinose cjelokupnom zdravlju probave podržavajući zdrave crijevne bakterije.

Pomaže u upravljanju šećerom u krvi

Kukuruz je prirodno sladak i sadrži prirodne šećere. Konkretno, u prosječnom klipu kukuruza ima pet grama šećera. Udio vlakana pomaže u usporavanju apsorpcije šećera u tijelu, sprječavajući značajan porast šećera u krvi. Klip kukuruza također sadrži četiri grama proteina koji, zajedno s vlaknima, dodatno podupiru zdravu kontrolu šećera u krvi i sprječavaju njegove skokove.

Podupire zdravlje očiju

Kukuruz sadrži dva bitna karotenoida: lutein i zeaksantin. Istraživanja sugeriraju da ovi karotenoidi igraju ulogu u zaštiti od makularne degeneracije povezane sa starenjem, koja je vodeći uzrok gubitka vida, a također mogu usporiti razvoj katarakte koja uzrokuje zamućenje u očima.

Popravlja raspoloženje

Istraživanja su otkrila vezu između većeg unosa voća i povrća te poboljšanog raspoloženja. Studije su pokazale da ljudi koji jedu puno voća i povrća imaju veću razinu samoučinkovitosti i optimizma, dok također prijavljuju manje simptoma depresije. Dakle, uključivanje klipa kukuruza u prehranu može pridonijeti boljem raspoloženju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.