Epidemiolog tvrdi da je ova poslastica korisnija za zdravlje od mnogih supernamirnica

Foto: Shutterstock

Epidemiolog i nutricionistički savjetnik, Tim Spector, izazvao je pravu pomutnju među ljubiteljima slatkiša, tvrdeći da čokolada može biti korisnija za zdravlje od mnogih supernamirnica, poput borovnica i nara. Spector, koji je osnivač aplikacije Zoe, opisuje čokoladu kao potencijalnog junaka zdravlja.

Prema njegovim riječima, "sve dolazi iz biljke koja se fermentira." Taj proces razbija biljku na brojne kemikalije, uključujući polifenole, koji su od vitalnog značaja za naše crijevne mikrobe. On objašnjava: "Ovi polifenoli su poput raketnog goriva za vaše crijevne mikrobe."

Spector naglašava važnost polifenola koji pomažu u smanjenju upala i potencijalno štite od bolesti poput demencije i dijabetesa. Uz to, ističe da je čokolada bogata vlaknima, što je posebno značajno jer 90 posto ljudi ne unosi preporučenih 30 grama vlakana dnevno. "Povećanje unosa vlakana za samo pet grama dnevno može značajno smanjiti krvni tlak", tvrdi stručnjak.

Prema Spectoru, ukupni sadržaj polifenola u kakau premašuje onaj u popularnim supernamirnicama poput acai bobica i borovnica. "Kakao je bogat izvor polifenola, kao što su flavanoli, koji djeluju kao raketno gorivo za vaše crijevne mikrobe, potičući rast korisnih crijevnih bakterija i smanjujući broj patogenih bakterija", objašnjava Spector.

Osim toga, epidemiolog napominje da čokoladne pločice često sadrže emulgatore, pa savjetuje potrošačima da provjere oznake i izaberu čokolade sa što višim postotkom kakaa kako bi minimizirali unos šećera i maksimizirali unos polifenola i vlakana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.