Dvije vrste pića koje ujutro trebamo izbjegavati jer podižu šećer i uzrokuju upale

Foto: Shutterstock

Jutro je vrijeme kada tijelo treba nježan početak dana - ravnotežu energije, stabilnu razinu šećera u krvi i što manje opterećenja za probavu. No, neke navike koje se čine bezazlenima zapravo mogu potaknuti upalne procese i izazvati nagli skok šećera. Prema mišljenjima raznih stručnjaka, određene vrste pića koje mnogi redovito konzumiraju odmah nakon buđenja možda nisu najbolji izbor za zdrav početak dana.

Gazirani voćni sokovi

Voćni sokovi iz trgovina, pa čak i oni s oznakom "100% prirodno", sadrže velike količine prirodnih i dodatnih šećera, ali gotovo nimalo vlakana. Razni nutricionisti upozoravaju da konzumacija takvih sokova na prazan želudac može uzrokovati nagli skok glukoze u krvi, što tijelo dodatno opterećuje odmah ujutro, kada je osjetljivije na šećer. Umjesto da daju stabilnu energiju, takva pića često rezultiraju kratkotrajnim osjećajem poleta, nakon čega dolazi do naglog pada i umora.

Svakodnevna konzumacija ovakvih napitaka može potaknuti i kronično nisku razinu upale u organizmu. Dakle, bolje je birati pića koja ne sadrže rafinirani šećer i koja ne remete ravnotežu šećera u krvi - poput biljnog čaja, tople vode s limunom ili obične vode. Na taj se način podržava bolja probava i manji rizik od energetskih oscilacija tijekom dana.

Kava s raznim aromama i dodacima

Iako je crna kava bez dodataka sasvim prihvatljiva, problem nastaje kad u šalicu dodamo velike količine šećera i drugih dodataka. Ovakve kave mogu sadržavati i do 300 kalorija i više od 30 grama šećera - što je količina koju ne bismo trebali unijeti u prvih nekoliko minuta nakon buđenja.

Mnogi savjetnici za prehranu upozoravaju da takvi napici uzrokuju pojačano lučenje inzulina i mogu dugoročno pridonijeti razvoju inzulinske rezistencije. Umjesto toga, preporučuje se jutarnja kava bez zaslađivača ili s minimalnom količinom mlijeka - kako bi doista djelovala poticajno, a ne štetno na razinu šećera u krvi i cjelokupno zdravlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.