Dva znaka Parkinsonove bolesti mogu se pojaviti nekoliko godina prije dijagnoze

Foto: Shutterstock

PROBLEMI sa zatvorom i sindrom iritabilnog crijeva mogu biti najraniji znakovi Parkinsonove bolesti, pokazuju istraživanja. Kako donosi The Sun, osobe s ovim neugodnim i ponekad iznimno bolnim simptomima imale su čak dvostruko veću vjerojatnost da će oboljeti od Parkinsonove bolesti u roku od pet godina.

Znanstvenici su za potrebe istraživanja proučavali podatke više od 92 tisuće ljudi u SAD-u kako bi vidjeli na koji način probavne smetnje utječu na rizik od razvoja Parkinsonove bolesti. Ono što su doznali, kažu, promijenilo je način daljnjih dijagnosticiranja ove teške bolesti.

"Dobiveni nalazi opravdavaju naše sumnje kako gastrointestinalni problemi kod pacijenata dovode do većeg rizika od Parkinsonove bolesti. Isto tako, ova je studija prva koja je utvrdila dokaze da ne samo zatvor već i sindrom iritabilnog crijeva mogu predvidjeti Parkinsonovu bolest'', rekao je liječnik i jedan od autora studije Bo Jonings sa Sveučilišta u Belgiji.

Kako pokazuju najnoviji podaci, Parkinsonova bolest je najbrže rastuće neurodegenerativno stanje u svijetu. Simptomi koji ukazuju na to da bi osoba mogla patiti od ove bolesti uključuju tremor ruku, otežano gutanje, poteškoće s mokrenjem, oslabljen njuh, pojačano lučenje sline, gubitak interesa za aktivnosti koje su osobu ranije zanimale, depresiju i gubitak energije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.