Dijetetičarka: Šest vrsta hrane nikada ne smijete stavljati u mikrovalnu pećnicu

Foto: Shutterstock

Mikrovalna pećnica spas je u užurbanoj svakodnevici. U trenu podgrijava ostatke ručka i smrznuta jela, čineći pripremu obroka nevjerojatno jednostavnom. Ipak, neke namirnice nikako ne bismo smjeli stavljati u mikrovalnu - ne samo zbog zdravstvenih rizika, već i zbog opasnosti od nereda, pa čak i prave male eksplozije u kuhinji.

Kako bismo izbjegli potencijalne katastrofe i sačuvali zdravlje, savjetnica za prehranu istaknula je vrste hrane koje nikako ne bismo smjeli zagrijavati u mikrovalnoj pećnici.

1. Grožđe

"U mikrovalnoj se događa čudna reakcija kada se zagrijava grožđe, posebno ako se prereže napola, ali obje polovice ostanu spojene kožicom. Tada nastaje plazma, što izgleda kao mali plamen. To se događa zbog neujednačenog zagrijavanja hrane", objašnjava dijetetičarka i nutricionistica Gabrielle McGrath za EatingWell.

Osim što je opasno, može izazvati i iskre u kuhinji.

2. Cijela sirova jaja

Stavljanje cijelog sirovog jajeta u mikrovalnu pećnicu recept je za katastrofu. Para koja se stvara unutar ljuske nema kamo izaći, što dovodi do naglog porasta tlaka i eksplozije.

"Pokazalo se da cijela sirova jaja mogu eksplodirati kada se zagriju u mikrovalnoj pećnici, pa čak i u ustima nakon što ih zagrizete. To nije samo opasno jer su iznimno vruća i mogu uzrokovati ozljede, nego je i vrlo neuredno", napominje McGrath.

Ako želimo podgrijati jela s jajima poput quichea, to je sigurno, no sirova jaja trebamo pripremati na klasičan način.

3. Prerađeno meso

Prerađeno meso u mikrovalnoj stvara spojeve oksidacije kolesterola (COP), koji su štetniji od samog kolesterola. "Ti spojevi povećavaju rizik od ateroskleroze i bolesti koronarnih arterija," kaže McGrath. Zbog toga je najbolje izbjegavati podgrijavanje hrenovki, salama ili drugih prerađenih mesnih proizvoda u mikrovalnoj pećnici.

4. Mrkva

"Mrkve ne treba zagrijavati u mikrovalnoj pećnici jer mogu izazvati pojavu iskri," objašnjava McGrath. Razlog su minerali iz tla koje sadrže. Isto vrijedi i za hrenovke, kod kojih iskre mogu nastati zbog soli i aditiva. Ako primijetimo iskrenje, trebamo odmah ugasiti uređaj i hranu pripremiti na drugi način.

5. Sirovo meso

"Kuhanje sirovog mesa u mikrovalnoj nije strogo zabranjeno, ali zahtijeva velik oprez. Mikrovalne pećnice često ne kuhaju hranu ravnomjerno, što je posebno opasno kod mesa poput piletine, koje mora biti u potpunosti termički obrađeno", ističe dijetetičarka.

Ako se ipak odlučimo na ovaj korak, obavezno trebamo koristiti kuhinjski termometar i provjeriti temperaturu na nekoliko mjesta. Unutarnja temperatura piletine mora doseći najmanje 74 °C kako bi se uništile sve opasne bakterije.

6. Umaci

Gusti umaci, poput onih za tjesteninu, ispod površine mogu stvoriti skrivene vruće točke. Kada promiješamo umak ili ga samo pomaknemo, mjehurić pare može "puknuti" i raspršiti vrući sadržaj po cijeloj kuhinji, ali i po nama.

"Najsigurniji način za podgrijavanje umaka je na štednjaku, uz stalno miješanje koje sprječava stvaranje opasnih vrućih točaka", ističe McGrath.

Važno je napomenuti i da se neke tekućine, poput obične vode i majčina mlijeka, također ne smiju zagrijavati u mikrovalnoj. "Mikrovalna ne zagrijava ravnomjerno pa se mogu stvoriti ekstremno vruća mjesta u tekućini, što je opasno za bebu," upozorava McGrath.

Kod vode pak može doći do tzv. superzagrijavanja - vode koja prijeđe točku vrenja bez vidljivog ključanja, a nagli pokret može izazvati iznenadno prskanje i ozbiljne opekline.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.