Čaj od kamilice često je na popisu lijekova za nesanicu. Evo je li to točno

Foto: 123RF

SVI znamo koliko je ponekad teško utonuti u san. Mnoge nesanica hvata nedjeljom, posebno ako je tjedan koji slijedi pun izazova. 

Ako se mučite i ne možete zaspati, među brojnim savjetima na internetu često se spominje ispijanje šalice čaja od kamilice. Healthline piše da je razlog apigenin, snažni antioksidans koji se nalazi u kamilici, a koji smanjuje tjeskobu i umiruje mozak. 

Da bi šalica čaja prije spavanja bila efikasna, The Sleep Judge kaže da je treba popiti otprilike pola sata prije odlaska u krevet.

Čaj od kamilice neće djelovati na svakoga. Ne postoji dovoljno istraživanja koja dokazuju da je on učinkovit.

"Zapisi u kojima se spominje da ljudi koriste kamilicu kao lijek za spavanje postoje stotinama godina, ali vrlo je malo studija koje su analizirale učinak čaja od kamilice na san", kaže Eric Zhou s Odjela za medicinu spavanja na Harvardu za Live Science.

U sklopu jedne studije sudionici su 28 dana uzimali kapsule koje su sadržavale ekstrakt kamilice ili placebo, ali nije otkriveno da su oni koji su konzumirali kamilicu spavali bolje od drugih. Druga studija tvrdi da su sudionici koji su konzumirali čaj od kamilice bolje spavali, ali i pokazivali manje simptoma depresije. Zbog tih proturječja znanstvenici zaključuju da je, ako vjerujete da bi vam nešto moglo pomoći da zaspite, vjerojatnije da će se to i dogoditi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.