BOROVNICE se često nazivaju superhranom, i to s dobrim razlogom. Ovo bobičasto voće prepuno je antioksidansa, vlakana i vitamina, a preporučljivo je konzumirati ih baš svaki dan ili barem nekoliko puta tjedno kako bi uspjele pozitivno utjecati na naše cjelokupno zdravlje.
Borovnice su bogate antocijanima, snažnim antioksidansima koji smanjuju kroničnu upalu, podupiru zdravlje krvnih žila i pospješuju cirkulaciju te funkcioniranje mozga. Osim toga, sadrže značajne količine vitamina C, vitamina K i mangana koji podržavaju imunitet, zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
Brojni stručnjaci i provedena istraživanja došli su do sličnoga zaključka, a to je da treba dnevno konzumirati jednu šalicu, odnosno oko 150 grama, svježih ili smrznutih borovnica kako bi se vidjela poboljšanja u zdravlju srca, moždanoj funkciji i metabolizmu.
Studija s King's Collegea koja je koristila 26 grama suhog praha borovnice, ekvivalent otprilike 75 do 80 bobica dnevno, pokazala je poboljšanje kratkotrajnoga pamćenja, brzine reakcije i niži sistolički tlak za oko tri do četiri mmHg (milimetar žive).
Redovito konzumiranje borovnica pozitivno utječe na cjelokupno zdravlje, s posebnim utjecajem na: