Ako spavate goli, mogli biste iskusiti brojne važne prednosti, tvrdi stručnjakinja

Foto: Shutterstock

ODLAZAK u krevet bez iti jedne krpice na sebi ima više prednosti nego što mislite, vjeruju znanstvenici.

Mogli biste bolje spavati

Vaša prirodna tjelesna temperatura prirodno opada dok spavate, kaže Christine Hansen, certificirana trenerica spavanja i članica Nacionalne zaklade za spavanje. Kako vaša tjelesna temperatura opada, tako se snižava i razina kortizola, a razina melatonina raste. "Zbog toga ste nervozni kad je prevruće pa ne možete spavati", kaže Hansen.

Budući da nošenje pidžame može poremetiti prirodno hlađenje vašeg tijela, tako ćete možda poremetiti i kvalitetu sna.

Moglo bi vam se podići samopouzdanje

Istraživanja su ovdje ograničena, ali Hansen vjeruje da možete postati opušteniji i sigurniji po pitanju svog tijela ako spavate goli. "Radi se o tome da odbacujete društvenu normu koja kaže da je golotinja loša ili nešto što ne biste trebali činiti", kaže ona.

Mogli biste imati bolji seksualni život

Kontakt kožom na kožu oslobađa endorfine poput oksitocina (također poznat kao hormon zagrljaja ili kemikalija za maženje), što vas dovodi u raspoloženje za vođenje ljubavi. Istraživanja na ovu temu su ograničena, ali golotinja je definitivno više seksi nego nošenje stare majice ili pidžame, kaže Hansen. "Mislim da bi to definitivno moglo promijeniti vaš seksualni život", rekla je.

Žene bi mogle iskusiti zdravstvene prednosti

Spavanje u donjem rublju, osobito u onom koje je usko, izrađeno od sintetičkih tkanina, može dovesti do razmnožavanja gljivica i razvoja infekcije, prema studiji objavljenoj u European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology.

Ako pak spavate goli, pomažete svojoj vagini da se prozrači, a također se smanjuje mogućnost umnožavanja bakterija na tom području.

Prednosti i za muškarce

Urolog dr. Brian Steixner ukazuje na to da spavanje u donjem rublju povećava vjerojatnost trenja, iritacije ili bakterijskih infekcija na intimnom području muškarca.

Mogli biste smršavjeti

Vaše tijelo ima dvije vrste masti, bijelu i smeđu. Bijela mast ne čini puno, ali smeđa mast stvara toplinu i može vam pomoći u sagorijevanju kalorija dok spavate.

Studija iz 2014.  godine, objavljena u časopisu Diabetes, pratila je pet muškaraca koji su spavali u prostoriji s kontroliranom klimom postavljenom na različite temperature tijekom četiri mjeseca. Istraživači su otkrili da je na nižim temperaturama količina smeđe masnoće gotovo udvostručena. Zahvaljujući ovom učinku, niže temperature mogu ubrzati sagorijevanje kalorija za 30 posto.

Koža bi vam mogla biti zahvalna

Pogotovo ako imate jako dobar madrac, kaže Hansen. Kvalitetan madrac koji nije pun umjetnih materijala omogućit će bolju cirkulaciju, što vašoj koži omogućuje disanje. To zauzvrat pomaže koži da se sama regenerira (razina proizvodnje kolagena raste noću dok spavate) tijekom cijele noći, kako piše The Healthy.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.