12 uobičajenih namirnica koje svi jedemo, a povezuju se s upalom i artritisom

Foto: Pixabay

Artritis je bolno stanje koje uzrokuje oticanje, osjetljivost i ukočenost zglobova te probleme s pokretljivošću. Iako se često povezuje s procesom starenja, može utjecati na ljude svih dobi i otežavati svakodnevni život.

Još nije točno poznato što potiče imunološki sustav da napada zglobove, iako se zna da određeni čimbenici, poput dobi, pušenja i pretilosti, povećavaju rizik od artritisa. No, sada je studija otkrila da bi mogla postojati veza između onoga što jedemo i šanse za razvoj tog stanja.

Istraživanje Sveučilišta Colorado u SAD-u otkrilo je da određena hrana može uzrokovati upale u tijelu. Studija, objavljena u Journal of Clinical Investigation, otkrila je da bi za to mogla biti kriva esencijalna aminokiselina poznata kao triptofan. Ona se nalazi u dvanaest popularnih namirnica.

  • piletina
  • puretina
  • crveno meso
  • svinjetina
  • tofu
  • riba
  • grah
  • mlijeko
  • orasi
  • sjemenke
  • zobena kaša
  • jaja.

Iako triptofan pomaže u proizvodnji proteina, mišića, enzima i neurotransmitera te se povezuje s boljim snom, znanstvenici kažu da bakterije u probavnom sustavu mogu razgraditi triptofan iz prehrane u upalnu kemikaliju koja pokreće artritis.

Koautorica studije, Kristine Kuhn, preporučuje prehranu punu biljnih vlakana i nemasnog mesa.

"Čini se da mediteranska prehrana, koja je bogata biljnim vlaknima i nemasnim mesom, čini naš mikrobiom zdravijim, dok tipična zapadnjačka prehrana uzrokuje upalu", rekla je.

Simptomi artritisa uključuju bol u zglobovima, osjetljivost i ukočenost, upalu unutar i oko zglobova, ograničeno pomicanje zglobova, toplu i crvenu kožu iznad zahvaćenog zgloba te slabost i trošenje mišića. Ako osjetite ove simptome, trebali biste razgovarati s svojim liječnikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.