10 neočekivanih načina na koje možete očistiti tijelo od toksina

Foto: Pexels

TOKSINI se nalaze u zraku, u našoj hrani, pa čak i u uređajima koje koristimo. Pesticidi, živa i uran spadaju u one koji mogu pogoršati zdravlje. Detoksikacijom tijela možemo spriječiti niz zdravstvenih stanja. Evo nekoliko načina kako riješiti tijelo toksina.

Koristite aktivni ugljen

Aktivni ugljen ima sposobnost uklanjanja većine toksina, teških metala i otrova iz tijela. Savjetuje se konzumirati ga prije obroka ili uzimanja alkohola. 

Pijte vodu

Pijenje vode je prirodni način ispiranja loših tvari iz tijela. Što više pijete, to brže toksini napuštaju tijelo kroz mokraćni kanal. 

Izbjegavajte rafinirani šećer

Rafinirani šećer i umjetni zaslađivači uzrokuju stvaranje previše glukoze u krvi. Tako ulazite u začarani krug debljanja i povećavate šanse za dobivanje dijabetesa i srčanih bolesti. Najbolje je posezati za smeđim šećerom, javorovim sirupom i ostalim zdravim zaslađivačima.

Jedite organsku hranu

Organsko povrće, voće i meso ne sadrži pesticide ili antibiotike. Ako jedete organsku hranu, poboljšavate metabolizam i pomažete probavnom sustavu da ukloni nepotrebne toksične elemente iz tijela. Prerađena hrana nikad neće pružiti hranjivih sastojaka koliko organska. Uzgojite vlastito voće i povrće ili kupujte od domaćih, provjerenih proizvođača.

Očistite zrak od toksina

Toksini i otrovne tvari mogu u vaš dom ući kroz otvorene prozore. Dobro je pročistiti zrak koristeći pročišćivač zraka, a pomaže i brisanje namještaja i poda mokrom krpom.

Umjesto kave pijte zeleni čaj

Kava, posebno nefiltrirana, sadrži kemijski spoj kafestol koji može povećati razinu kolesterola. Zamijenite je zelenim ili bilo kojim biljnim čajem.

Pokušajte ponekad postiti

Jednodnevni ili dvodnevni post može vam pomoći očistiti tijelo od štetnih tvari, kao i pripremiti ga za zdraviju prehranu smanjenjem apetita. 

Vježbajte ili posjetite saunu

Znojenje je prirodni način čišćenja tijela od toksina. Posjetite saunu, ali se prije toga posavjetujte sa svojim liječnikom, jer se izlaganje visokim temperaturama ne preporučuje osobama koje pate od određenih zdravstvenih stanja. Drugi način da se oznojite je da vježbate. Odaberite ono što vam najviše odgovara i krenite, a nakon vježbanja se ne zaboravite otuširati kako biste očistili tijelo od znoja.

Konzumirajte probiotike

Da biste olakšali bolje funkcioniranje želuca i crijeva, koristite probiotike. Kefir ili obični jogurt obiluju probioticima. Svakako ga konzumirajte barem jednom dnevno i probavni sustav će vam biti zahvalan.

Popijte smoothie za detoksikaciju

Promjena prehrambenih navika može biti vrlo učinkovita u detoksikaciji tijela. Ako jedete puno sirovih dijetalnih vlakana, možete poboljšati probavu, a time i prirodno očistiti sustav. Napravite smoothie s voćem i povrćem ili probiotičkom hranom poput kefira ili jogurta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.