Šutnja je TV zlato: Ovo je najbolja hrvatska serija od osamostaljenja

Foto: Press

VEČERAS se na Prvom programu Hrvatske televizije počinje prikazivati dugoiščekivana nova kriminalistička serija HRT-a Šutnja. Potresnu priču o dječjoj prostituciji i bijelom roblju, prema romanima Drage Hedla, režirao je višestruko nagrađivani Dalibor Matanić. Radnja serije odvija se u Osijeku i Kijevu u Ukrajini. 

Prvi smo dobili priliku pogledati ovu seriju prije TV premijere.

Jedna se djevojka utopila u Dravi u Osijeku. Ništa ne ukazuje na nasilnu smrt, ali vrlo je mlada i nitko ne zna tko je ona. Policijski inspektor Vladimir Kovač pokušava otkriti je li to bio nesretan slučaj ili je ubijena. Za slučaj se zainteresira i lokalni novinar Stribor Kralj.

Olga, supruga lokalnog moćnika Ivana Horvatića, odlazi u Kijev nadgledati i sudjelovati u gala primanju radi prikupljanja sredstava za Zakladu za djecu, koju vodi. Nakon večernjeg primanja od sestre Aline sazna da je njezina nećakinja Katja nestala.

Igor Kožul, branitelj i ribič, prvi je pronašao utopljenu djevojku, a postoji poveznica i s djevojkom koja se predozirala. Kožul postane Vladimirov glavni osumnjičenik. Inspektor Stribor sumnja da je Kožul mogao biti odgovoran za ta dva umorstva. Načelnik policije Jakić je pod velikim pritiskom da riješi slučaj smrti dviju djevojaka. Objema je bilo 15 godina, obje su bile zgodne i obje su nepoznate te ih je nemoguće identificirati... 

I tu ćemo stati s prepričavanjem radnje bez da vam pokvarimo daljnji iznenađujući razvoj događaja.

Sjećate se onih situacija kada ste na preporuku prijatelja, medija ili nečeg trećeg počeli gledati neku seriju te da nakon dvije do tri epizode se jednostavno niste našli na istoj valnoj duljini s onim što gledate na ekranu. E pa Šutnja je serija koja će vas zarobiti već nakon prve polovice prve epizode.

Serija je prepuna raznolikih i vješto raspisanih likova kroz čiju interakciju se počinje odmotavati klupko jednog složenog i nadasve monstruoznog slučaja. Rijetke su prilike u kojima su istiniti kriminalistički slučajevi ovako vješto ekranizirani za serijski TV format.

Scenarij za seriju napisao je Marjan Alčevski, producenti su Miodrag Sila i Nebojša Taraba iz produkcije Drugi Plan, a režiju potpisuje Dalibor Matanić. U glavnim ulogama nastupaju poznata ukrajinska glumica Ksenija Mišina, Goran Bogdan, Darko Milas, Sandra Lončarić, Leon Lučev, Zlatko Burić, Tihana Lazović i brojna druga poznata glumačka imena.

Dječja prostitucija i trgovina bijelim robljem, teme iz Hedlovih romana Izborna Šutnja, Ispovjedna tajna i Kijevska piletina, pletu mrežu koju junaci pokušavaju raspetljati. Inspektor Kovač postaje potpuno opsjednut istragom.

"To zlo koje čovjek na jedan gotovo paranormalni način osjeti i namiriše - u jednom trenutku kada ga to sve stuče sa svih strana, prelomi to, ostane na nogama i odluči to razotkriti i istjerati do kraja", kaže Darko Milas, koji igra ulogu inspektora Kovača.

Sandra Lončarić utjelovila je inspektoricu Vesnu Horak koja se u mladosti susretala sa sličnim problemima kao djevojke koje sada istražuje. "Zbog toga je postala tako čvrsta. Želi istražiti to do kraja ne samo zato što je policajka nego i iz svojih osobnih razloga", kaže Lončarić.

U kratkom razgovoru s prezaposlenim Matanićem pitali smo ga po čemu je ovaj projekt poseban. "Moj dosadašnji rad je bio poprilično raznolik, ali je ovo prvi put da sam kročio na teren klasične kriminalističke serije. Problem je što su se tim žanrom dobrano pozabavile sve regije i zemlje i svaka je donijela nešto svoje; od Skandinavaca i Britanaca pa do Južnoamerikanaca i Hollywooda. Moja inspiracija je bila svojevrsna posveta Južnokorejskoj kriminalističkoj izvedbi. S dugim i složenim istragama, koje nužno ne moraju završiti rješavanjem slučaja, poput recimo Sjećanja na ubojstvo Oskarovca Bonga Joona Hoa. Sama publika također ima iskustva u gledanju krimi serija tako da smo dignuli ljestvicu koju se nadam da smo i dosegli", odgovorio je.

Prva sezona šestodijelne serije snimana je od ožujka do lipnja 2021. na lokacijama u Zagrebu, Osijeku i Kijevu, u Ukrajini. O dijelu projekta koji je sniman u Ukrajini i trenutnoj situaciji u toj bliskoj nam zemlji više nam je rekao jedan od producenata, Miodrag Sila.

"U Kijevu smo bili u više navrata u zadnje 2-3 godine. Zadnji put u svibnju prošle godine, kada smo tamo boravili 30-ak dana snimajući ukrajinski dio serije. Lijepe su to uspomene. Kijev je ogroman grad, tranzicijski grad, grad između istoka i zapada, sa svim dobrim i lošim stvarima koje jedan velegrad ima. I s divnim ljudima. Nasmijanim i punim nade i poleta. Ljudima koji su očekivali bolje sutra. Na žalost, umjesto toga dočekali su rat, tugu, smrt i razaranje. Užasno smo tužni zbog toga", rekao je.

"Nakon što s nekim provedeš intenzivnih mjesec dana, a s nekima od njih smo radili više mjeseci, lako se zbližiti i uspostaviti odnos koji je više od samo poslovnog. Teško je sada čuti kako su u skloništu, izbjeglištvu ili aktivno u borbi. Sa Šutnjom smo htjeli baviti se lokalnim problemom koji je sličan svugdje u svijetu i koji se ne može događati ukoliko u njemu ne surađuju zločinci iz različitih zemalja. Na žalost, priča o seriji Šutnja postala je priča o suradnji kreativaca iz različitih zemalja, Hrvatske, Ukrajine, Rusije i Njemačke, koju je zaustavilo ludilo rata. Nadam se samo na kratko. Nadam se da će Ukrajinci, ali u Rusi koji se protive Putinu i ratu, uskoro opet živjeti u miru i surađivati s ostatkom svijeta", dodao je.

Serija Šutnja je televizijsko remek-djelo. Ne samo da je to najbolji uradak Dalibora Matanića, nego se radi o najboljoj hrvatskoj seriji od osamostaljenja. Svaka epizoda nema suvišnu scenu. Scenarij Alčevskog savršeno je povezao istinitu priču o osječkim maloljetnicama koju je istražio i objavio Drago Hedl do ukrajinskog dijela priče koji je fiktivan, ali vrlo vjerodostojan. 

Rijetko kad smo vidjeli ovakvo kreativno isprepletanje likova i priča koji su vjerodostojni i čine zaokruženu cjelinu. Također, teško je istaknuti nekog od pojedinih glumaca, jer je kompletna ekipa odigrala savršeno svoje uloge, i to u jednom dahu, kao u najboljim krimićima. Jedan od likova koji ima posebno mjesto u seriji je grad Osijek koji je uistinu posebno i originalno prikazan, kao nikada do sada. 

Matanićeva režija je u Šutnji u potpunosti podređena događanjima i likovima što je rezultiralo s epizodama koje savršeno komuniciraju s publikom. Poštujući sva pravila žanra, serija ima elemente skandinavskih serija, pa čak i na momente podsjeća na Lynchev Twin Peaks kroz scenografiju (jelenji trofeji na zidovima), nadrealne momente i naravno potragu za misterioznim ubojicom mladih djevojaka.

Posebne pohvale idu Mataniću za izbor pjesama Đanija Šegine koji sa svojim odama Slavoniji, snimljenih 1971., daje posebnu atmosferu.

U međuvremenu, dramska serija Šutnja uvrštena je u prestižni program Berlinale Series Market, koji, prema riječima organizatora, predstavlja izbor projekata iznimne umjetničke kvalitete i velikog tržišnog potencijala.

Uz HRT i Drugi plan, serija je rađena u koprodukciji s njemačkim Beta Filmom, ruskom Star Medijom, ukrajinskim streaming servisom OLL.TV, a kao koproducent projektu se na kraju pridružio i njemački javni servis ZDF/Arte. Beta i Drugi plan su potpisali daljnje ugovore s HBO Europe za srednju i istočnu Europu, kao i s Lumièreom za flamanski dio Beneluksa, a trenutno se pregovara o dodatnim teritorijima.

I dok se čeka premijerno prikazivanje prve sezone, ekipa priprema drugu sezonu koja bi se naslanjala na drugi Hedlov roman i razgranala radnju na još neke lokacije izvan Ukrajine i Hrvatske. Stoga, dovoljno vam je da pogledate večeras prvu epizodu i bit ćete kupljeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.