Sam Raimi u svim svojim filmovima ponavlja jedan detalj koji možda niste uočili

Foto: EPA

TAJNE poruke, ili Easter eggs, u filmovima i serijama donose radost gledateljima koji ih uspiju uočiti. Ove tajne poruke mogu poprimiti razne oblike, od cameo nastupa redatelja, poput redatelja Petera Jacksona u Gospodaru prstenova, referenci na prethodna djela, kao što je referenca na Isijavanje u Priči o igračkama, do stavljanja određenih likova ili stvari u pozadinu, što može uključivati aute. Američki redatelj Sam Raimi je prihvatio ovu tradiciju na jedinstven način - on u svaki film ubacuje svoj automobil Oldsmobile. 

Screenshot: Youtube/Sony Entertainment

Sam Raimi je poznata figura u filmskoj industriji, čija je karijera započela nadnaravnim hororom Zla smrt iz 1981. godine. Njegova karijera obuhvaća razne žanrove, što uključuje revizionistički vestern Brzi i mrtvi, neo-noir triler Jednostavan plan, originalnu trilogiju Spider-Man, nadnaravni horor Odvuci me u pakao, fantastični avanturistički film Oz, veliki i moćni i Doktor Strange u Multiverzumu ludila. Pored režiranja, Raimi je također producirao kultne klasike kao što su Xena: Princeza ratnica, Herkul: Legendarna putovanja, Legenda o tragaču i Spartak.

Automobil koji provlači kroz svoje radove je žućkasti Oldsmobile Delta 88 iz 1973. godine, koji je nazvao The Classic, piše MovieWeb. Iako možda nije najvrjedniji klasični automobil za kolekcionare, svojevremeno je bio uspješan i cijenjen model, pogotovo među obiteljima srednjeg sloja.

Usprkos njegovom skromnom šarmu, ovaj automobil nosi značajnu sentimentalnu vrijednost za Raimija i njegovog školskog prijatelja i čestog suradnika, glumca Brucea Campbella. Campbell često naziva Oldsmobile "Samovim Delta 88 smećem" i "zahrđalom olupinom", ali također pokazuje poštovanje prema automobilu jer im je to bio školski prijevoz u mladim danima i u njemu su išli u razne avanture.

The Classic je postao neka vrsta filmske ikone, pojavljujući se u mnoštvu Raimijevih djela. To uključuje serijal Zla smrt, trilogiju Spider-Man, Jednostavan plan, Dar, Odvuci me u pakao i Doktor Strange u Multiverzumu ludila.

Kako bi izbjegao anakronizam u određenim filmovima, automobil je demontiran ili kamufliran, kao u filmu Brzi i mrtvi, ili rastavljen na dijelove i pretvoren u nešto drugo, kao u filmu Oz, veliki i moćni. Bruce Campbell je otkrio da se automobil pojavio u ovim cameo nastupima tijekom Disney+ dokumentarca Assembled: The Making of Doctor Strange in The Multiverse of Madness.

Osim toga, zbog Raimijevog dugotrajnog prijateljstva s braćom Coen, Oldsmobile se također mogao uočiti u njihovim filmovima, poput Velikog Lebowskog ili Farga. 

Priča o The Classicu počinje s mladim Raimijem, koji odrasta u Michiganu, a opčinjen je filmskom industrijom, zbog čega vježba snimanje očevom kamerom. Oldsmobile, simbol američkog srednjeg sloja, bio je vozilo njegove majke, kojim je vozila njega i njegove prijatelje u lokalno kino. U tinejdžerskoj dobi naslijedio je auto i to je predstavljalo njegov put prema neovisnosti. Oldsmobile je kasnije postao glavno vozilo protagonista u redateljevom prvom filmu Zla smrt.

Danas uključujući Oldsmobile Raimi odaje počast svojim skromnim počecima i slavi uspjeh svoje karijere. Svaka pojava The Classica, bila istaknuta ili suptilna, dodaje filmovima dašak nostalgije i Raimijev potpis. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.