Martin Scorsese tvrdi da ovaj film ima najbolji prikaz bitke u povijesti filmografije

Screenshot: Youtube/ Internacional Films Española

KROZ svoju dugu i dinamičnu karijeru, Martin Scorsese je na filmskom platnu prikazao različite teme i žanrove, od trilera poput Taksista, do biografskih drama poput Avijatičara, ali jedna stvar koje se redatelj nikad nije dotaknuo su prikazi bitki i ratovanja.

Iako Scorsese nije htio svojoj filmografiji dodati prikaze bojišta, to ne znači da nije ljubitelj kvalitetnih ratnih filmova. Tijekom intervjua za časopis Time redatelj je otkrio da je veliki fan Orsona Wellesa, a posebno ga je impresionirao njegov film Ponoćna zvona (Chimes at Midnight) za koji tvrdi da ima najbolji filmski prikaz bitke.

 

"Ako ćete gledati Wellesa, morate pogledati Ponoćna zvona. Taj film je toliko slojevit", rekao je Scorsese. "Ovaj izvanredan film je nastao iz Shakespeareove drame. Kada su u pitanju akcijske sekvence, Ponoćna zvona imaju najbolju scenu bitke u povijesti filmografije."  

Film Ponoćna zvona je povijesna dramedija iz 1966. godine, koja je bazirana na Sir Johnu Falstaffu, fiktivnom liku koji se pojavljuje u tri Shakespeareove drame. Scena iz filma, koju Scorsese naziva najboljim prikazom bitke u filmskoj povijesti, prikazuje bitku kod Shrewsburyja iz 1403. godine, u kojoj su sudjelovale vojske kralja Henryja IV. i pobunjenika Henryja Percyja. 

"Znam da je ekipa koja je radila na Hrabrom srcu analizirala ovu scenu, i mi smo je detaljno analizirali. Nije kao Eisensteinove scene, nije kao Aleksandar Nevski, ili Potemkin, naravno. Nikad nisam vidio ništa slično", izjavio je Scorsese.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.