Film iz 1979. slovi za najbolji svih vremena, a poznat je po tragediji iza kulisa

Screenshot: YouTube

FILM Stalker slovi za jedan od najboljih filmova ikad snimljenih, ali kod mnogih gledatelja nelagodu izaziva tragedija koja se zbila iza kulisa.

Film iz 1979. prati vodiča, poznatog pod nadimkom Stalker, koji zarađuje za život ilegalno prateći ljude kroz zabranjeno područje poznato kao Zona, u kojem ništa nije onako kako se čini. Naime, ondje se mogu ispuniti najdublje želje. Sovjetski znanstveno-fantastični umjetnički film je refleksija na religiju i suvremena politička pitanja, a neki smatraju da je predvidio nuklearnu katastrofu u Černobilu 1986., koja je dovela do formiranja zone isključenja oko Pripjata u Ukrajini.

Film ima savršenih 100 posto na Rotten Tomatoesu i 8.1 od 10 na IMDB-u, a kritičari su ga opisali "turobnim, čarobnim i zapanjujuće lijepim". Ipak, iako je hvaljen kao jedan od najboljih filmova svih vremena, Stalker je najpoznatiji po svojoj tragičnoj priči.

Film se trebao snimati u Tadžikistanu

Naime, potres je prisilio redatelja Andreja Tarkovskog da odustane od svojih planova za snimanje u Tadžikistanu, pa se set preselio u napuštenu hidroelektranu u Estoniji, gdje su snimili minimalističkiju verziju scenarija. Međutim, uslijed kontaminacije iz kemijske tvornice smještene blizu seta, umrli su Tarkovski, njegova supruga Larisa i glumac Anatolij Solženjicin.

"Snimali smo blizu Tallinna, u području oko rijeke Jägala s napola funkcionalnom hidroelektranom", ispričao je direktor zvuka Vladimir Sharun 2001. godine.

"Uz rijeku je bila kemijska tvornica iz koje su se nizvodno, prema nama, izlijevale otrovne tekućine. Postoji čak i kadar u Stalkeru kada pada snijeg, a bijela pjena pluta niz rijeku. To je zapravo bio neki užasni otrov", prisjetio se Sharun, koji vjeruje da je smrt nekoliko članova ekipe posljedica toksičnog okruženja u kojem je film sniman.

"Mnoge žene iz ekipe imale su alergijske reakcije na licu. Tarkovski je umro od raka desnog bronha. I Anatolij Solženjicin također. Da je sve to povezano s lokacijom snimanja Stalkera, postalo mi je jasno kada je Larisa Tarkovski umrla od iste bolesti u Parizu", dodao je.

Stalker je i danas na glasu kao jedan od najljepših sovjetskih filmova ikad snimljenih, ali i dalje je otvoreno pitanje je li Tarkovski bio svjestan rizika kojima je izložio ekipu i odlučio ih ignorirati kako bi napravio remek-djelo.

Stalkera možete pogledati ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.