10 najboljih niskobudžetnih filmova prema mišljenju filmskih obožavatelja

Screenshot: YouTube/Warner Bros.

LJUBITELJI filma, koji posjećuju subreddit r/movies, započeli su prije deset dana raspravu o najboljim niskobudžetnim filmovima koje su gledali.

Na njihovu popisu našli su se i kultni klasici i filmovi o kojima se rijetko priča. Ovi filmovi dokaz su da za filmsku magiju nisu uvijek potrebni napredni specijalni efekti i budžeti koji prelaze desetke milijuna dolara, već su dovoljni kreativnost i strast filmaša koji stoje iza kamere i ispred nje.

U nastavku donosimo popis deset niskobudžetnih filmova koji su pokupili najviše glasova korisnika Reddita.

1. Primer (2004)

Budžet: 7000 američkih dolara

Sinopsis glasi: Inženjeri Aaron (Shane Carruth) i Abe (David Sullivan) razvijaju i prodaju tehnologiju za provjeru pogrešaka, a u tome im pomažu prijatelji Robert (Casey Gooden) i Phillip (Anand Upadhyaya). No, kada Aaron i Abe slučajno izume stroj za putovanje kroz vrijeme, Abe ga odluči prilagoditi ljudima i testirati. Dva prijatelja postaju opsjednuta svojim izumom, no istovremeno otkrivaju mračne posljedice svojih postupaka.

2. Projekt Vještica iz Blaira (The Blair With Project, 1999)

Budžet: Između 200.000 i 750.000 američkih dolara

Sinopsis glasi: Pronađene snimke otkrivaju priču o troje studenata filmske akademije (Heather Donahue, Joshua Leonard, Michael C. Williams) koji su otputovali u jedan gradić kako bi snimili dokumentarni film o Vještici iz Blaira, lokalnoj urbanoj legendi. Tijekom nekoliko dana studenti intervjuiraju mještane i prikupljaju dokaze koji potvrđuju vjerodostojnost priče. No, projekt dobiva zastrašujući preokret kada se studenti izgube u šumi i postanu opsjednuti jezivim zvukovima.

3. Napoleon Dynamite (2004)

Budžet: 400.000 američkih dolara

Sinopsis glasi: U gradiću Prestonu, u saveznoj državi Idaho, nespretni tinejdžer Napoleon Dynamite (Jon Heder) ne slaže se sa svojim vršnjacima. Život mu se dodatno pogorša nakon što mu baka doživi nesreću i kući se vrati njegov neobični ujak Rico (Jon Gries). Budući da nema utočište ni kod kuće ni u školi, Napoleon se sprijatelji s novim učenikom Pedrom (Efren Ramirez), Meksikancem koji slabo govori engleski. Zajedno započinju izbornu kampanju za predsjednika razreda.

4. Noć vještica (Halloween, 1978)

Budžet: Između 300.000 i 325.000 američkih dolara

Sinopsis glasi: Na Noć vještica 1963. godine šestogodišnji Michael Myers brutalno je ubio svoju 17-godišnju sestru Judith. Proglašen je krivim i dodijeljena mu je kazna od 15 godina zatvora . No, 30. listopada 1978. godine, dok su ga prevozili na sudsko saslušanje, 21-godišnji Michael Myers ukrade automobil i pobjegne. Vraća se u svoj tihi rodni grad Haddonfield, u državi Illinois, gdje traži nove žrtve.

5. Trgovci (Clerks, 1994)

Budžet: 230.000 američkih dolara

Sinopsis glasi: Dante (Brian O'Halloran) je na svoj slobodan dan pozvan da pokrije smjenu u trgovini u New Jerseyju. Njegov prijatelj Randal (Jeff Anderson), koji ima videoteku preko puta njegove trgovine, pravi mu društvo i pritom zanemaruje vlastite kupce. Monoton dan prekida vijest da je preminula jedna od Danteovih bivših djevojaka. Nakon što prisustvuje njenoj komemoraciji, Dante ne može odlučiti hoće li ostati s trenutnom djevojkom Veronicom (Marilyn Ghigliotti) ili se vratiti bivšoj Caitlin (Lisa Spoonhauer).

6. Kocka (Cube, 1997)

Budžet: oko 254.000 američkih dolara

Sinopsis glasi: Bez sjećanja na to kako su tamo dospjeli, nekoliko stranaca probudi se u zatvoru koji se sastoji od kockastih ćelija opremljenima eksplozivnim zamkama. Među njima su bivši policajac Quentin (Maurice Dean Wint), znanstvenica Holloway (Nicky Guadagni), mladi matematički genij Leaven (Nicole de Boer), profesionalni lopov Rennes (Wayne Robson), autist Kazan (Andrew Miller) i arhitekt Worth (David Hewlett), koji o zatvoru zna više nego što otkriva. Zatvorenici moraju udružiti snage kako bi pobjegli.

7. Povezanost (Coherence, 2013)

Budžet: oko 50.000 američkih dolara

Sinopsis glasi: Osmero prijatelja sastane se na večeri, no ugodno druženje prekida uznemirujući niz događaja izazvanih utjecajem kometa koji prolazi pored Zemlje.

8. Pobješnjeli Max (Mad Max, 1979) 

Budžet: 350.000 američkih dolara

Sinopsis glasi: U ne tako dalekoj distopijskoj budućnosti, nakon što je nafta, najdragocjeniji resurs čovječanstva, iscrpljena, a svijet uronjen u rat, glad i financijski kaos, posljednji čuvari zakona pokušavaju obuzdati okrutnu bandu motociklista u Australiji. Policijski časnik Max (Mel Gibson) kreće u krvnu osvetu protiv bande koja je ubila njegovu suprugu (Joanne Samuel) i sina, a pokreću ga samo instinkti za preživljavanje i osvetu.

9. Pi (1998)

Budžet: 134.000 američkih dolara

Sinopsis glasi: Paranoični matematičar traži magični broj koji će mu pomoći da shvati sve obrasce i zakone po kojima funkcionira priroda. Nakon što se iscrpi do krajnjih granica, njegov um prelazi između stanja genijalnosti i opsesije.

10. Suvišna okrutnost (Blood Simple, 1984)

Budžet: 1.5 milijuna američkih dolara

Sinopsis glasi: Vlasnik neuglednog bara u jednom gradiću u Teksasu otkriva da jedan od njegovih zaposlenika ima aferu s njegovom suprugom. Dok smišlja kako ih se riješiti, dolazi do kaotičnog niza nesporazuma, laži i podvala.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.