VIDEO Saznajte kako pravilno sjediti za upravljačem, to bi vam moglo spasiti život

Screenshot: YouTube

VELIKA je vjerojatnost da nepravilno sjedite za upravljačem.

Mnogi se sjećaju 1990-ih, kad je bilo normalno vidjeti frajere zavaljene u BMW-ima E46 s jednom rukom na volanu na 12 sati, a drugom tko zna gdje, vjerojatno na rubu krova kroz odškrinuti šiber.

Stvari su se od tada dosta promijenile. SUV-ovi su donijeli bolju preglednost, a bogatija oprema bolje mogućnosti podešavanja sjedala u potrazi za idealnom ergonomijom. Ipak, i dalje viđamo vozače zalijepljene za volan, ali i one s glavom u krovu. U slučaju nesreće takvima se ne piše dobro.

Brojne su varijable koje utječu na komfor za upravljačem, vozačku ergonomiju, ali i sigurnost. Što se tiče sigurnosti, valja imati na umu pregled okoline, položaj nogu te visinu. I zračni jastuci su osmišljeni da optimalno djeluju samo u jednoj manjoj zoni.

YouTube kanal MCMTV2 je u goste doveo profesionalnog vozača utrka koji je pojasnio kako se pravilno podešava pozicija za upravljačem. Prije svega važno je sjedalo podesiti po visini, potom i uzdužno, ovisno o položaju nogu, koje ne smiju biti u potpunosti ispružene (kao ni ruke), čime se ograničava mogućnost apsorpcije udarca. Ruke se stavljaju u školski položaj, otprilike na "15 do 3", te se provjerava položaj ramena.

Zašto su bitni položaj nogu i visina na kojoj sjedi vozač, pogledajte u videu u kojem je u svega nekoliko minuta podrobno objašnjeno kako se pravilno postavlja vozačka pozicija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.