VIDEO Prvi električni Hummer je stigao: Ima 1000 KS, a poznata je i cijena

Foto: GMC

POMALO zaboravljeni terenac vojnih korijena se vratio, ali u potpuno novom pakiranju. 

Gotovo deset godina je prošlo otkako je obustavljena proizvodnja civilnog Hummera i nešto manje otkako su ga se odrekli novoosviješteni ekolozi sedme sile, posebno oni iz Hollywooda. Sada mu se mogu vratiti jer je električan, a time i društveno prihvatljiv. 

Važno je da je ikona američke moći opet tu i da je itekako prepoznatljiva. Sada osjetno modernijeg izgleda, s minimiziranom prednjom maskom i LED svjetlima. GMC je Hummera odlučio ponuditi u formi kamioneta, a estetski je ipak najbliži nekadašnjem modelu H2. Ono bitno je da ćete ga prepoznati i iz veće udaljenosti. 

Na Hummeru je vjetrobran fiksan, ali možete ukloniti krovne panele i pohraniti ih u prednji prtljažnik. Nabacati stvari iza bit će lakše ako prije spustite stražnji poklopac, naravno, električno upravljan. 

35-inčne terenske Goodyear Wrangler All Territory MT jasno govore kako ovo vozilo nije samo šminka već smije i u teren. Prelazi vertikalne prepreke visine do 457 mm, a ne boji se ni vode – prelazi prepreke dubine do 610 mm. A nude se i još veće 37-inčne gume. 

 

U kabini potpuno iznenađenje u obliku digitalnog kokpita. Ispred vozača standardan 12,3-inčni zaslon, a u sredini infotainment s plutajućim ekranom od čak 13,4 inča. A u sklopu njega je i Ultravision sustav nadzora okoline putem kamera, i to iz 18 različitih pogleda. Vide sve, pa i ono što očekuje podnicu vozila. Na terenu će posebna aplikacija pratiti kut vozila, i to ne samo uspona, već prati sva rotacijska gibanja u prostoru. Priču o logistici zaokružuje sustav autonomnog upravljanja koji omogućuje hands-free vožnju na preko 321.000 km cesta u Sjevernoj Americi. 

Konačno koja o pogonu. Ima tri elektromotora i njihov sinergijski učinak je doista preko tisuću konja, odnosno 1014 KS, ali i nevjerojatnih 15.592 Nm. Prevedeno to znači da se u domoljubnom “Watts to Freedom” modu rada katapultira do 96 km/h u manje od tri sekunde. CrabWalk način rada zaokružuje posebnost ovog vozila. Tada se svi kotači zakreću u jednom smjeru, a Hummer vozi gotovo bočno. Odlično na terenu, baš kao i zračni ovjes koji podiže podnicu za 150 mm. 

Tu dobre vijesti ne staju. Set baterija osigurava doseg od 563 km, a mogu se puniti na punjačima snage do 350 kW. To znači da 10 minuta punjenja nudi oko 160 km dosega. 

I cijena. Edition 1 izdanje starta potkraj iduće godine iznosom od 112.595 USD, ali tu se radi o gotovo pa top opremi. Za 2022. godinu je najavljena bazna izvedba po 99.995 USD, s manjom snagom (811 KS i 12.880 Nm) i skromnijim dosegom (483 km).

I tu nije kraj, jer će potom stići i 2X izvedba s elektromotorom manje (634 KS, 10.033 Nm) i cijenom od 89.995 USD. A negdje 2024. godine će ponuditi i izvedbu smanjenog dosega od 400 km po cijeni od 79.995 USD. 

Lista rezervacija je otvorena, a sve što je potrebno je svoj interes potkrijepiti osobnim podacima i uplatom od 100 USD.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.