Piletinu na ovaj način sve su bake pripremale zimi, imamo tradicionalan recept
PILEĆI paprikaš je klasik koji nikad ne izlazi iz mode, a pogotovo prija u hladnijim danima kada tražimo nešto krepko i toplo "na žlicu". Ovaj recept donosi savršenu ravnotežu okusa sočne piletine i bogatog umaka od povrća i paprike. Jednostavan je za pripremu, a rezultat je jelo koje će oduševiti cijelu obitelj i ugrijati vas od glave do pete.
Potrebni sastojci
Od sastojaka će vam trebati:
- pile
- luk
- celer
- češnjak
- mrkva
- paprika
- pasirana rajčica
- bijelo vino
- lovorov list
- mljevena crvena paprika
- mljevena ljuta paprika
- brašno
- sol i papar
- kiselo vrhnje.
Kako se priprema
Pile operite, osušite i narežite na veće komade. Luk, češnjak, celer i mrkvu nasjeckajte na sitno, a svježu papriku narežite na kockice. U većem loncu zagrijte ulje pa dodajte luk. Pirjajte ga oko 5 minuta dok ne postane staklast. Potom dodajte i ostalo nasjeckano povrće - mrkvu, celer, češnjak i papriku. Nastavite pirjati desetak minuta, dok povrće malo ne omekša.
Na pirjano povrće dodajte komade piletine i kratko ih zapecite sa svih strana. Pospite žlicom brašna, promiješajte i podlijte bijelim vinom. Pustite da alkohol ispari, a zatim dodajte mljevenu slatku i ljutu papriku. Začinite solju i paprom, ubacite lovorov list pa podlijte vodom ili temeljcem tako da pokrije sve sastojke u loncu. Promiješajte i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta.
Nakon 15 minuta kuhanja, dodajte pasiranu rajčicu. Sve dobro promiješajte, poklopite lonac i nastavite kuhati na laganoj vatri narednih 30 do 45 minuta, odnosno dok meso ne bude potpuno mekano i kuhano.
Paprikaš se tradicionalno poslužuje s prilogom koji će upiti sav slasni umak. Odlično se slaže sa širokim rezancima, domaćim njokima, palentom ili kuhanim krumpirom. Prije posluživanja, svaku porciju obogatite žlicom kiselog vrhnja za dodatnu kremoznost i svježinu, a recept pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati